Uutinen

Tutkimus: Probiootit eivät vähennä antibioottien tarvetta vanhuksilla

21.07.2020 | 09:14

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Vanhusten antibioottilääkitystä on yritetty vähentää antamalla potilaille probioottivalmisteita vastustukyvyn parantamiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan probiootit eivät kuitenkaan toimi toivotusti.

Hoitokodeissa asuvat vanhukset ovat alttiita monille infektioille, joiden takia he myös tarvitsevat usein antibioottilääkityksiä. Lääkityksiä on yritetty vähentää muun muassa antamalla potilaille probioottivalmisteita, joiden ajatellaan parantavan vastustuskykyä, mutta tuoreiden tutkimustulosten valossa ne eivät näyttäisi toimivan.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja siinä runsaat 300 vanhusta sai vuoden ajan päivittäin joko probioottivalmistetta tai lumevalmistetta.

Kun potilaita tarkasteltiin vuoden seurannan päätteeksi, erilaiset infektiot ja antibioottilääkitykset olivat olleet yhtä yleisiä kummassakin ryhmässä, tutkijat kirjoittavat. Näin ollen probioottivalmisteet eivät toimineet toivotulla tavalla.

Valmisteessa oli Lactobacillus rhamnosus GG ja Bifidobacterium animalis subsp lactis BB-12 -bakteereja.

Antibioottien käyttöä halutaan vähentää, koska liiallinen ja turha käyttö edistää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä. Euroopassa vuosittain noin 33 000 ihmistä kuolee infektioihin, joihin antibiootit eivät enää tehoa. Suomessa antibioottien käyttö on saatu vähenemään, mutta turhia kuureja määrätään silti liikaa.