Uutinen

Tutkimus: Poisvedetyt verenpainelääkkeet eivät lisää syöpäriskiä

13.09.2018 | 08:47

Teksti : ELINA AALTONEN

Juuri julkaistussa tanskalaisessa rekisteritutkimuksessa ei löydetty yhteyttä poisvedettyjen valsartaania sisältävien verenpainelääkkeiden ja lyhyen aikavälin syöpäriskin välillä.

Euroopan lääkevirasto (EMA) veti kesällä verenpaineen hoitoon käytettäviä valsartaanilääkkeitä pois markkinoilta, koska kiinalaisen lääkeainevalmistajan Zhejiang Huahai Pharmaceuticalin valmistamasta valsartaanista löydettiin epäpuhtauksia.

Epäpuhtaus on N-nitrosodimetyyliamiini (NDMA), jonka on eläinkokeissa havaittu nostavan syöpäriskiä. 

Poisveto kosketti noin 20 000 suomalaista. Se uutisoitiin valtakunnallisesti ennen kuin apteekkeja oli tiedotettu asiasta, joten tapaus aiheutti paljon hämmennystä sekä työtä apteekeissa.

Tuore tanskalaistutkimus ei kuitenkaan löytänyt yhteyttä poisvedettyjen valsartaania sisältävien verenpainelääkkeiden ja lyhyen aikavälin syöpäriskin välillä.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa lääketieteen julkaisussa British Medical Journalissa.

Tutkimuksen havainnot perustuivat tanskalaisista terveysrekistereistä saatuihin yli 5 000 potilaan tietoihin.

Tuore tutkimustieto on rauhoittava potilaille, jotka ovat käyttäneet poisvedettyjä valsartaanilääkkeitä.

Jatkoselvityksiä pitkän aikavälin ja yksittäisten syöpien riskistä tarvitaan

Tanskalaistutkimuksessa potilaat jaoteltiin kahteen ryhmään sen perusteella, olivatko he altistuneet epäpuhtaudelle vai eivät.

Yleisesti tutkijat eivät löytäneet yhteyttä epäpuhtautta sisältävien valsartaanilääkkeiden ja lyhyen aikavälin syöpäriskin välillä.

Yksittäisten syöpien analyysissä havaittiin kuitenkin hieman kohonnut riski kohdunkaulan syöpään ja peräsuolisyöpään. Tämä löydös ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Tutkijoiden mukaan jatkoselvityksiä tarvitaan, jotta voidaan arvioida riskiä yksittäisiin syöpiin ja myös pitkän aikavälin syöpäriskiä.

Myös Euroopan lääkevirasto on selvittänyt valsartaanivalmisteiden syöpäriskiä.

EMAn alustavan arvion mukaan Zhejiang Huahai Pharmaceuticals -yhtiön valmistamaan valsartaanin käyttäminen korkeimmalla mahdollisella annoksella (320 mg päivässä) seitsemän vuoden ajan aiheuttaa yhden ylimääräisen syöpätapauksen 5 000 ihmisen joukosta.