Uutinen

Tutkimus: Nikotiinikorvikkeet ehkä luultua tehottomampia

13.01.2012 | 09:32

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan nikotiinipurukumit ja muut tupakasta vieroituksessa käytettävät nikotiinituotteet eivät välttämättä autakaan tupakoinnin pysyvässä lopettamisessa.

Tutkijoiden havaintojen perusteella nikotiinikorvaushoitoja käyttävät sortuvat tupakoimaan yhtä todennäköisesti kuin kylmiltään lopettavat.

Tutkimus tehtiin Harvardin yliopistossa, ja siihen osallistui vajaat 800 tupakoinnin hiljattain lopettanutta aikuista. Tupakkalakkolaisilta kysyttiin mahdollisista repsahduksista vuosina 2001-2002, 2003-2004 ja 2005-2006.

Osallistujien vastauksista paljastui, että jokaisen haastattelukerran välisenä aikana noin kolmannes osallistujista oli sortunut tupakoimaan. Repsahdukset eivät kuitenkaan olleet yhtään epätodennäköisempiä, vaikka osallistuja olisi käyttänyt nikotiinikorvaushoitoja vähintään kuuden viikon ajan ja saanut ammattilaistukea tupakoinnin lopettamiseen. Näin ollen korvaushoidot eivät pitkällä aikavälillä auttaneet pysymään erossa tupakasta.

Yhdysvaltalaisten tutkimus oli pieni eikä menetelmällisesti läheskään aukoton, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Tulokset ovat myös ristiriidassa lukuisten satunnaistettujen tutkimusten kanssa, joissa nikotiinikorvaushoitojen on havaittu noin kaksinkertaistavan tupakoitsijan mahdollisuudet lopettaa. Tutkimusten seuranta-ajat kuitenkin vaihtelevat, joten on mahdollista, etteivät ne anna koko kuvaa siitä, miten pysyvä nikotiinihoitojen apu on. (UP Duodecim)

Tutkimus julkaistiin Tobacco Control -tiedelehdessä. Tutkimuksesta lisää >

KESKUSTELU Mitä ajatuksia uutinen herättää?