Kuva: iStock
Uutinen

Tutkimus: Lihavuus voi muuttaa lääkkeiden vaikutuksia

27.01.2022 | 08:25

Teksti : Virpi Ekholm

Jaa artikkeli:

Rasvoittuminen lisää maksassa kuljetinproteiineja, jotka poistavat lääkkeitä maksasoluista. 

Itä-Suomen yliopiston tutkimus antaa uutta tietoa siitä, miten lihavuus ja maksan rasvoittuminen voivat muuttaa lääkkeiden vaikutuksia elimistössä. 

Lihavilla henkilöillä rasvaa kertyy usein myös maksaan. Noin 40 prosentille lihavista henkilöistä kehittyy alkoholiin liittymätön rasvamaksatauti, joka voi johtaa rasvamaksatulehdukseen, maksan vajaatoimintaan tai maksasolusyöpään. 

Tutkimuksessa rasvamaksapotilaiden kudosnäytteistä selvitettiin kuljetinproteiinien ilmentymistä, jotka kuljettavat lääkeaineita ja sappihappoja maksasoluihin ja niistä ulos. Lisäksi solumallissa tutkittiin tarkemmin OSTα/β-kuljetinproteiinia, jonka ilmentyminen on koholla rasvamaksatulehdusta sairastavilla potilailla. 

– Lihavuudessa ja rasvamaksassa sellaisten kuljetinproteiinien ilmentyminen yleensä laskee, jotka ottavat lääkeaineita ja sappihappoja sisään maksasoluihin. Näitä aineita poistavien kuljetinproteiinien ilmentyminen puolestaan lisääntyy, kertoo farmasian tohtori, tutkija Melina Malinen

Muutokset kuljetinproteiinien toiminnassa voivat heikentää sellaisten lääkkeiden tehoa, joiden vaikutuspaikka on maksassa. Lisäksi lääkkeiden yhteisvaikutusten riski voi kasvaa. 

Pahimmillaan seurauksena maksavaurio

Melina Malisen mukaan lihavuuden ja maksan rasvoittumisen vaikutuksista lääkeaineiden tehoon ja turvallisuuteen tarvittaisiin lisää tutkimustietoa. Aiheesta on tehty vain vähän kliinistä tutkimusta. 

– Muutamista lääkeaineista tiedämme, että niiden farmakokinetiikka on muuntunut rasvamaksatulehdusta sairastavilla potilailla. Sellaisia ovat ainakin unilääke midalotsaami sekä kipulääkkeet morfiini ja parasetamoli. 

Maksan rasvoittuminen muuttaa paitsi lääkeaineiden kuljetinproteiinien ilmentymistä, myös niitä metaboloivien entsyymien toimintaa. Pahimmillaan tämä voi johtaa jopa lääkkeiden aiheuttamaan maksavaurioon. 

– Tarvitsemme aiheesta lisää tietoa, jotta lääkkeiden muuntunut käsittely elimistössä voitaisiin ottaa paremmin huomioon potilaiden hoidossa, Malinen kiteyttää.