Uutinen

Tutkimus: Kalsium ei ole sydänriski

29.11.2016 | 09:13

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Kalsium on tarpeen muun muassa luuston terveydelle, mutta liiallinen kalsiumin saanti on yhdistetty myös sydänoireisiin joissain tutkimuksissa.

Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella vaikuttaisi kuitenkin siltä, että kalsium ei aiheuta sydänoireita niinkään suurilla kuin yli 2 000 mg päiväannoksilla.

Turvallinen yläraja on noin 2 500 grammaa vuorokaudessa.

Katsauksen tulokset ovat uskottavia, sillä ne perustuvat kahden aikaisemman tutkimuskatsauksen uudelleenanalysointiin ja päivitykseen. Yhteensä tutkimuksia oli 31.

Joissain yksittäisissä tutkimuksissa kalsium yhdistettiin suurentuneeseen sydänoireiden vaaraan, mutta niissäkin riski oli niin pieni, ettei sillä ollut käytännössä vaikutusta ihmisten terveyteen.

Analyysissa ei lopulta löytynytkään uskottavia viitteitä kalsiumin ja sydänoireiden tai niistä johtuvien kuolemien yhteydestä. Merkitystä ei ollut silläkään, saiko kalsiuminsa ravinnosta vai kalsiumlisistä eikä sillä söikö potilas kalsiumlisien lisäksi D-vitamiinia.

Tulostensa perusteella tutkijat toteavat, ettei kalsium vaikuta terveiden aikuisten riskiin sairastua sydänoireisiin ainakaan normaaleilla saantipitoisuuksilla.

Jos kalsiumin haittoja kuitenkin pelkää, varminta on nauttia kalsiuminsa ruoasta, kuten vähärasvaisista maitotuotteista, vihreistä vihanneksista sekä pavuista ja muista palkokasveista. Niin saa myös ruokien muut terveysvaikutukset.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.