Osa influenssarokotukseen liitetystä vaikutuksesta saattoi johtua siitä, että rokotuksen ottavat ovat usein muutenkin terveystietoisia. Kuva: Ingimage
Uutinen

Tutkimus: Influenssarokotuksen ottavat mahdollisesti pienemmässä koronainfektion vaarassa

18.10.2022 | 08:21

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Influenssarokotuksen ottaneiden riski sairastua koronavirusinfektioon oli 22–24 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät ottaneet influenssarokotusta.

Influenssarokotuksen ottavat saattavat säästyä koronavirusinfektiolta ja vakavalta taudilta hieman muita todennäköisemmin. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä johtuu osittain siitä, että influenssarokotuksen ottavat ovat muutenkin terveystietoisia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 2,3 miljoonaa keskimäärin 75-vuotiasta kanadalaista vuosina 2019–2020 ja uudelleen 2020–2021.

Tulosten perusteella influenssarokotuksen ottaneiden riski sairastua koronavirusinfektioon oli 22–24 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät ottaneet influenssarokotusta. Myös sairaalahoitoa vaativat koronainfektiot ja koronakuolemat olivat heillä harvinaisempia.

Merkittävä osa influenssarokotukseen liitetystä vaikutuksesta saattoi kuitenkin tutkijoiden mukaan johtua siitä, että rokotuksen ottavat ovat usein muutenkin terveystietoisia. He esimerkiksi voivat pestä käsiään ja noudattaa ohjeistuksia ja terveellisiä elämäntapoja muita todennäköisemmin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa tähän viittasi havainto, jonka mukaan vapaaehtoisissa terveystarkastuksissa käyvät säästyivät koronavirusinfektiolta ja vakavilta tautimuodoilta muita todennäköisemmin. Kun tämä huomioitiin analyysissa, influenssarokotukseen liitetty suojavaikutus heikkeni, mutta ei kadonnut kokonaan.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.