Uutinen

Tutkimus: Apteekkien työntekijät toiseksi luotetuimpia Suomessa

11.07.2019 | 09:00

Teksti : EMMI PUUMALAINEN

Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekin työntekijään. Vähiten luottamusta löytyy puhelinmyyjään ja poliitikkoon.

Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, sekä apteekin henkilökunta. Asia käy ilmi Valittujen Palojen brittiläisellä Wyman Dillon –tutkimuslaitoksella teettämästä laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Palomieheen luottaa suuressa määrin tai melko paljon 97 prosenttia vastaajista, kun apteekin henkilöstöllä vastaava luku on 96 prosenttia. Sairaanhoitaja ja lentäjä ovat myös kärjen tuntumassa. Heihin luottaa 95 prosenttia suomalaisista. Lääkäriin luottaa 91 prosenttia vastaajista. Myös poliisi ja opettaja nauttivat Suomessa laajaa luottamusta.

Luottamus kärkinelikkoon on vuosittaisessa tutkimuksessa pysynyt pitkään korkeana. 2000-luvun aikana luottamusprosentit ovat vaihdelleet palomiehillä 94-99:n, lentäjillä 94-98:n ja apteekkien työntekijöillä 92-97:n välillä.

Vähiten yleisö luottaa puhelinmyyjään, johon sanoi luottavansa vain 7 prosenttia vastaajista. Poliitikkoihin luottaa 10 prosenttia vastaajista. Suurin heikennys luottamuskyselyssä kirjattiin taksinkuljettajalle, jonka luottamusluku putosi vuodessa 11 prosenttiyksikköä 67 prosenttiin. Kiistelty taksiuudistus tuli voimaan ennen tutkimusajanjaksoa.

Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa ja siihen vastasi yli 2000 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin Valittujen Palojen asiakasrekisteristä. Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 3,1 prosenttiyksikköä.

Haastateltaville esitettiin seuraava kysymys: Kuinka paljon luotat seuraavien ammattien edustajiin Suomessa? Kysymyksen perässä oli valmiiksi lueteltuna 26 ammattia. Haastateltavia pyydettiin valitsemaan kunkin ammatin kohdalla jokin seuraavista vaihtoehdoista: suuressa määrin, melko paljon, en kovin paljon, en lainkaan.

Heihin suomalaiset luottavat eniten
Luottaa suuressa määrin tai melko paljon, luottamusprosentti

  1. Palomies 97 %
  2. Apteekin henkilöstö 96 %
  3. Sairaanhoitaja 95 %
  4. Lentäjä 95 %
  5. Käsityöläinen 94 %

Heihin suomalaiset luottavat vähiten
Luottaa suuressa määrin tai melko paljon, luottamusprosentti

  1. Puhelinmyyjä 7 %
  2. Poliitikko 10 %
  3. Automyyjä 28 %
  4. Sijoitusneuvoja 29 %
  5. Asuntovälittäjä 36 %