Uutinen

Tutkimus: Apteekin työntekijät luotetuimpia ammattilaisia

07.07.2016 | 11:36

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekkityöntekijään, ilmenee Valittujen Palojen ja brittiläisen Wyman & Dillon -tutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta. Luottamus apteekkihenkilöstöön on viime vuosina noussut.

Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, apteekin henkilöstö, kuten apteekkarit ja proviisorit, lentäjät, käsityöläiset (esim. ompelijat ja puusepät) ja sairaanhoitajat.

Apteekin työntekijään ja palomieheen luottaa suuressa määrin tai melko paljon 97 prosenttia, lentäjiin 96 prosenttia ja käsityöläisiin ja sairaanhoitajiin 95 prosenttia vastaajista.

Myös poliisit ja lääkärit nauttivat Suomessa laajaa luottamusta. Kumpaankin ammattiryhmään luottaa suuressa määrin tai melko paljon 93 prosenttia vastaajista.

Vähiten suomalaiset luottavat puhelinmyyjiin, poliitikkoihin ja automyyjiin.

Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa osana Valittujen Palojen Luotetuin merkki -tutkimusta. Tutkimukseen vastasi Suomessa noin 2 000 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin lehden tilaajarekisteristä. Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tutkimus toteutettiin siten, että haastateltaville esitettiin kysymys: Kuinka paljon luotat seuraavien ammattien edustajiin Suomessa? Kysymyksen perässä oli valmiiksi lueteltuna 24 ammattia. Haastateltavia pyydettiin valitsemaan kunkin ammatin kohdalla jokin seuraavista vaihtoehdoista: suuressa määrin, melko paljon, en kovin paljon, en lainkaan.

Heihin suomalaiset luottavat eniten
(luottaa suuressa määrin tai melko paljon, %)

1. Apteekin henkilöstö ja palomies 97
3. Lentäjä 96
4. Käsityöläinen ja sairaanhoitaja 95
6. Poliisi ja lääkäri 93
8. Opettaja 89
9. Maanviljelijä 84
10. Taksinkuljettaja 81

Heihin suomalaiset luottavat vähiten
(luottaa suuressa määrin tai melko paljon, %)

1. Puhelinmyyjä 6
2. Poliitikko 10
3. Automyyjä 25
4. Sijoitusneuvoja 29
5. Ammattiyhdistysjohtaja ja asunnonvälittäjä 33
7. Toimittaja 37