Uutinen

Tutkimus: Apteekin ammattilaiset luotetuimpia Suomessa

19.07.2017 | 12:05

Teksti : ELINA AALTONEN

Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja apteekkityöntekijään. Asia käy ilmi Valittujen Palojen ja brittiläisen Wyman & Dillon -tutkimuslaitoksen tekemästä laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, apteekin henkilöstö, kuten apteekkarit ja proviisorit, lentäjät, käsityöläiset (esim. ompelijat ja puusepät) ja sairaanhoitajat.

Palomieheen luottaa suuressa määrin tai melko paljon 98 prosenttia vastaajista, kun apteekin työntekijöillä ja lentäjillä vastaava luku on 96 prosenttia.

Myös lääkäri ja poliisi nauttivat Suomessa laajaa luottamusta. Kumpaankin ammattiryhmään luottaa suuressa määrin tai melko paljon 91 prosenttia vastaajista.

Vähiten suomalaiset luottavat puhelinmyyjiin, poliitikoihin, sijoitusneuvojiin ja automyyjiin.

Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa osana Valittujen Palojen laajaa Luotetuin merkki -tutkimusta. Tutkimukseen vastasi Suomessa 1896 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin asiakasrekisteristä, johon kuuluu noin 150 000 suomalaista. Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä.

Haastateltaville esitettiin seuraava kysymys: Kuinka paljon luotat seuraavien ammattien edustajiin Suomessa? Kysymyksen perässä oli valmiiksi lueteltuna 24 ammattia. Haastateltavia pyydettiin valitsemaan kunkin ammatin kohdalla jokin seuraavista vaihtoehdoista: suuressa määrin, melko paljon, en kovin paljon, en lainkaan.

Heihin suomalaiset luottavat eniten
(luottamusprosentti)

1. Palomies 98
2. Apteekin henkilöstö 96
3. Lentäjä 96
4. Käsityöläinen 95
5. Sairaanhoitaja 93

Heihin suomalaiset luottavat vähiten
(luottamusprosentti)

1. Puhelinmyyjä 6
2. Poliitikko 11
3. Sijoitusneuvoja 27
4. Automyyjä 27
5. Ammattiyhdistysjohtaja 34