Kohonnen verenpaineen hoitaminen pienentää sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien vaaraa. Kuva: Ingimage
Uutinen

Tutkimus: Angiotensiinireseptorin salpaaja hyvä valinta ensimmäiseksi verenpainelääkkeeksi

23.08.2021 | 12:08

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista.

Kohonneen verenpaineen lääkehoito aloitetaan usein angiotensiinikonvertaasin estäjillä tai angiotensiinireseptorin salpaajilla. Teholtaan ne ovat yhtä hyviä, mutta angiotensiinireseptorin salpaajat näyttäisivät olevan jonkin verran turvallisempia.

Tiedot käyvät ilmi mittavasta kahdeksaa eri tietokantaa hyödyntäneestä tutkimuksesta, joka kattoi tiedot lähes 3 miljoonasta verenpainepotilaasta. 2,3 miljoonan lääkehoito oli aloitettu angiotensiinikonvertaasin estäjillä eli ACE:n estäjillä ja 670 000 angiotensiinireseptorin salpaajilla eli ATR:n salpaajilla.

Kummatkin lääkkeet vähensivät sydäninfarkteja, sydämen vajaatoimintaa ja aivoverenkiertohäiriöitä yhtä hyvin, mutta ATR:n salpaajat olivat jonkin verran turvallisempia. Niillä lääkityille kehittyi harvemmin angioedeemaa, yskää, haimatulehduksia ja maha-suolikanavan verenvuotoja, tutkijat havaitsivat.

Tulosten perusteella kohonneen verenpaineen lääkehoidon voi aloittaa ACE:n estäjillä tai ATR:n salpaajilla, mutta ATR:n salpaajat ovat jonkin verran turvallisempia. ATR:n salpaajat ovat myös hyvä vaihtoehto potilaille, jotka saavat haittavaikutuksia ACE:n estäjistä.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Sen hoitaminen pienentää sydän- ja verisuonitautien ja monien muiden sairauksien vaaraa.