Uutinen

Tutkijat löysivät yhteyden tietyn suolistobakteerin ja IBS:n välillä

30.11.2020 | 09:37

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Tuore löydös voi auttaa löytämään parannuskeinon ärtyvän suolen oireyhtymään.

Göteborgin yliopiston tutkijat ovat yhdistäneet Brachyspira-bakteerin ärtyvän suolen oireyhtymään, IBS:ään. Tutkijoiden mukaan bakteeri on yhteydessä etenkin IBS:n ripulia aiheuttavaan muotoon.

Tutkimus perustuu paksusuolen kudosnäytteisiin 62 IBS-potilaalta ja 31 vapaaehtoiselta terveeltä koehenkilöltä. Peräti kolmanneksella IBS-potilaista todettiin Brachyspira-bakteeria suolistossa. Sen sijaan terveiden koehenkilöiden näytteistä bakteeria ei löytynyt ollenkaan. Bakteeri löydettiin pääasiassa IBS-potilailta, joilla esiintyi ripulia.

Tutkimus on julkaistu Gut-lehdessä.

– Seuraavaksi haluamme nähdä, voidaanko tämä vahvistaa laajemmassa tutkimuksessa, ja tutkimme myös, aiheuttaako bakteeri IBS: n oireita. Tuloksemme voivat avata täysin uusia mahdollisuuksia hoitaa ja ehkä jopa parantaa tiettyjä IBS-potilaita ja erityisesti niitä, joilla on vain ripulia, sanoo gastroenterologian professori Magnus Simrén Göteborgin yliopiston Sahlgrenska Academyn tiedotteessa.

Bakteeri ei löydy ulostenäytteestä

Brachyspira-bakteeri ei normaalisti sisälly ihmisen suolistoflooraan. Tutkimuksessa havaittiin, että bakteeri piiloutuu suolistoa suojaavan limakerroksen alle.

Bakteeria ei onnistuttu havaitsemaan ulostenäytteissä, joita yleensä käytetään suolistoflooran tutkimiseen. Sen sijaan bakteeriproteiinit analysoitiin suolesta otettujen kudosnäytteiden limassa.

Parannuskeino voi nyt löytyä

Vaikka löydös on vielä vahvistettava laajemmissa tutkimuksissa, se voi tarjota mahdollisuuden löytää parannuskeino monille ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

Oireyhtymästä kärsii arviolta ainakin yksi kymmenestä suomalaisesta. Oireyhtymä on naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.

Tauti aiheuttaa vatsakipua ja ripulia tai ummetusta – tai vuorotellen ripulia ja ummetusta. Niille, joilla oireet ovat voimakkaita, tauti voi tarkoittaa huomattavasti heikentynyttä elämänlaatua.