Uutinen

Tupakka nopeuttaa influessarokotteen valmistumista

17.05.2019 | 11:28

Teksti : ERJA ELO

Tupakan sukulaiskasvi Nicotiana benthamiana saattaa osoittautua käänteentekeväksi ratkaisuksi influenssarokotteiden valmistuksessa.

Influenssavirusten viljely kasveissa nopeuttaisi valmistusta huomattavasti. Perinteisesti rokotteita on tuotettu viljelemällä eläviä viruksia kananmunissa, jolloin rokotteen valmistuminen vie puoli vuotta.

Kun influenssaviruksen pintaproteiinia tuotetaan tupakkakasvin lehdissä, valmistusaika lyhenee jopa muutamaan viikkoon.

Menetelmä takaisi nopean laajamittaisen rokotetuotannon äkillisissä epidemiatilanteissa. Kananmunien tuotantoa on vaikea nopeuttaa, mutta tupakkakasvia on helppo viljellä valtavia määriä lyhyessä ajassa.

Kasvipohjaisen rokotteen on kehittänyt kanadalainen Medicago-yhtiö. Kolmannen kliinisen vaiheen tutkimuksia on tehty kahtena talvena USA:ssa, Kanadassa ja Suomessa. Rokotetta odotetaan markkinoille vuonna 2021.

Tampereen Rokotetutkimuskeskuksessa vertaillaan tupakkakasvissa viljellyn rokotteen tehoa ja kilpailukykyä kananmunassa valmistettuun. Kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaat.

– Tupakkakasvissa tuotettu rokote on influenssaa vastaan vähintään yhtä tehokas kuin kananmunassa tuotettu, se saattaa olla parempikin, kertoo keskuksen johtaja, professori Timo Vesikari.

Kasvissa valmistettu influenssarokote sopii myös kananmuna-allergikoille. Perinteisesti valmistettuun rokotteeseen jää häviävän pieni määrä kananmunan proteiineja, mikä estää kaikkein vakavimmin kananmunalle allergisten rokottamisen.