Uutinen

Tupakan vieroituslääke voi aiheuttaa aistiharhoja

08.05.2009 | 13:00

Oulun yliopiston tutkijat varoittavat, että tupakan vieroituslääke varenikliinin (Champix) käytön nopea lopettaminen voi aiheuttaa hallusinoosin psyykkisesti täysin terveellä henkilöllä. Havainto julkaistaan American Journal of Psychiatry -lehden toukokuun numerossa.

Hallusinoosi on kemiallisesti syntyvä, psykoosin kaltainen tila, jossa henkilö kokee aistiharhoja mutta ymmärtää tavallisesti kokemuksensa epätodeksi.

Varenikliini on melko uusi, tehokkaaksi havaittu lääke tupakasta vieroitukseen. Lääkkeen teho perustuu osittain siihen, että se sitoutuu samoihin solurakenteisiin kuin tupakan sisältämä nikotiini. Samalla se vähentää tupakoinnin tuomaa mielihyvää ja vähentää tupakanhimoa.

Yhdysvaltojen lääkelaitos FDA varoitti viime vuonna, että varenikliinilääkkeen käyttäminen saattaa aiheuttaa vakavia psyykkisiä oireita, kuten maniaa ja itsemurhariskin lisääntymistä, jos henkilö on aiemmin kärsinyt psyykkisistä ongelmista. Suomalaiset tutkijat raportoivat nyt ensimmäistä kertaa lääkkeen lopetukseen liittyvistä ongelmista.

- Julkaisemamme tapaus on hyvä muistutus siitä, että lääkkeillä, kuten kaikilla hoidoilla, voi olla yksilöllisiä, ennustamattomia vaikutuksia. Siksi huolellinen seuranta on tarpeen paitsi lääkityksiä määrättäessä ja käytettäessä, myös niitä lopetettaessa, toteaa psykiatrian professori Sari Lindeman Oulun yliopistosta. (VE)