Uutinen

Tuore väitös: Statiinihoitoa toteutta ohjeen mukaisesti vain puolet

11.01.2017 | 12:00

Teksti : INKERI HALONEN

Sitoutumattomuus statiinihoitoon heikentää hoidon kustannusvaikuttavuutta Suomessa.

Suomessa statiinihoidon aloittaneista potilaista vain noin puolet sitoutuu hoitoonsa hyvin eli käyttää lääkettään ohjeistuksen mukaan ensimmäisen hoitovuoden aikana, selviää proviisori Emma Aarnion väitöstutkimuksesta.

Hyvin hoitoon sitoutuneeksi määriteltiin potilaat, joilla oli lääkeostojen perusteella statiinia saatavilla vähintään 80 prosenttia seuranta-ajan päivistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että sosioekonominen asema vaikuttaa miesten hoitoon sitoutumiseen: matala tulotaso ja vähäinen koulutus olivat yhteydessä huonompaan sitoutumiseen. Naisten kohdalla selkeää yhteyttä ei ollut havaittavissa.

Myös statiinilääkkeen korkea omavastuu sekä pitkä viive reseptin kirjoittamisen ja lääkeoston välillä ennustivat huonoa hoitoon sitoutumista. Sitoutumista ei kuitenkaan pystytty ennustamaan aineistossa kattavasti.

Hoitoon sitoutuminen on erittäin tärkeää sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta, sillä se vaikuttaa hoitotuloksiin ja sitä kautta suoraan myös terveydenhuollon kustannuksiin.

Proviisori Emma Aarnion väitöskirja Statiinihoitoon sitoutuminen ja sen vaikutus hoidon kustannusvaikuttavuuteen sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisyssä tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 21. tammikuuta.