Uutinen

Tulisiko verenpainelääkkeet nauttia vasta illalla?

04.12.2019 | 14:55

Teksti : VIRPI EKHOLM

Uusi tutkimus hämmentää vakiintuneita käytäntöjä. Asiantuntijalääkäri ei usko, että verenpainelääkkeiden annostelu iltaisin puolittaisi sydänriskejä.

Tiedemaailmassa on kohistu tutkimuksesta, jonka mukaan verenpainelääkkeiden annostelu iltaisin suojaisi sydäntä ja verisuonia merkittävästi aamuannostelua paremmin.

Espanjalaiseen tutkimukseen osallistui reilut 19 000 miestä ja naista, joilla oli käytössä vähintään yksi verenpainelääke. Vakavien sydän- ja verisuonitapahtumien riski lähes puolittui, kun potilaat ottivat verenpainelääkkeensä illalla nukkumaan mennessä eivätkä heti aamulla herättyään.

THL:n asiantuntijalääkäri, dosentti Teemu Niiranen ei niele tuloksia aivan sellaisenaan. Hän kaipaakin aiheesta lisää tutkimustietoa.

– En usko, että tämän yhden tutkimuksen perusteella muutetaan hoitosuosituksia, hän kiteyttää.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että yöaikainen verenpaine ennustaa sydän- ja verisuonitapahtumia paremmin kuin päiväaikainen verenpaine. Niirasen mukaan on kuitenkin vaikea uskoa, että vaikutus olisi näin suuri.

– Ilta-annosteluryhmässä yöaikainen verenpaine oli 3,3 / 1,6 mmHg matalampi kuin aamuryhmässä. Näin pieni ero tuskin selittää 40-50 prosentin riskin alenemaa, hän pohtii.

Tutkimuksessa oli useita heikkouksia

Vaikka tutkimus julkaistiin arvostetussa European Heart Journal -lehdessä, siinä oli Niirasen mukaan useita heikkouksia.

Kyseessä ei ollut sokkoutettu tutkimus, vaan osallistujat tiesivät, kummassa annosteluryhmässä he olivat. Lisäksi lääkärit saivat määrätä osallistujille vapaasti erilaisia verenpainelääkkeitä. Tutkimuksen lopussa aamuryhmässä käytettiinkin enemmän diureetteja ja beetasalpaajia kuin iltaryhmässä.

– Esimerkiksi ASCOT-tutkimuksessa näiden lääkkeiden yhdistelmä ei ollut aivan yhtä tehokas kuin kalsiumkanavan salpaajan ja ACE-estäjän yhdistelmä. Tämäkin saattoi vaikuttaa tuloksiin, Niiranen huomauttaa.

Niirasen mielestä tutkimus osoittaa, että verenpainelääkkeiden annostelu iltaisin ei ole ainakaan aamuannostelua huonompi vaihtoehto. Lisäksi aiemmista tutkimuksista tiedetään, että ilta-annosteluun voi liittyä hieman vähemmän haittavaikutuksia kuin aamuannosteluun.

– Itse suosittelen, että verenpainelääkkeet kannattaa jakaa otettavaksi sekä illalla että aamulla, varsinkin jos käytössä on useita eri lääkkeitä. Silloin saadaan mahdollisimman tasainen vaikutus ympäri vuorokauden.

Potilaiden ei tulisi kuitenkaan muuttaa omin päin lääkkeidensä annostelua. Jos asiakas kysyy asiaa apteekissa, häntä voi kehottaa keskustelemaan siitä hoitavan lääkärinsä kanssa.