Suurin osa lievistä umpilisäketulehduksista voidaan hoitaa myös ilman leikkausta. Kuva: Ingimage
Uutinen

Tulehtunut umpilisäke leikataan usein turhaan

03.05.2021 | 09:25

Teksti : Virpi Ekholm

Suomalaistutkimus osoittaa, että myös tablettihoito tehoaa lievään umpilisäketulehdukseen. 

Lievä umpilisäketulehdus voidaan ehkä tulevaisuudessa hoitaa kotona ilman sairaalahoitoa. Suomalainen monikeskustutkimus osoittaa, että hoito on tehokasta ja turvallista myös tablettimuotoisella antibiootilla. 

Vuoden seurannassa noin 70 prosenttia tablettiantibiootilla hoidetuista potilaista ei tarvinnut leikkaushoitoa. Vastaava luku suonensisäisen ja tablettihoidon yhdistelmällä oli 74 prosenttia. Tutkimukseen osallistui yhdeksän sairaalaa ja noin 600 potilasta. 

Tutkimus on jatkoa uraauurtavalle suomalaistutkimukselle, jonka mukaan suurin osa lievistä umpilisäketulehduksista voidaan hoitaa myös ilman leikkausta. 

– Seuraavaksi julkaisemme tuloksia kaksoissokkotutkimuksesta, jossa verrataan lumelääkettä ja antibioottia. On mahdollista, että osa potilaista paranee pelkällä oireenmukaisella hoidolla, kertoo tutkimusryhmän johtaja, kirurgian professori ja ylilääkäri Paulina Salminen TYKSistä ja Turun yliopistosta. 

Puolet leikkauksista voitaisiin korvata antibioottihoidoilla

Äkillinen umpilisäketulehdus on maailman yleisin päivystysleikkauksen syy. Suomessa poistetaan noin 7000–8000 umpilisäkettä vuodessa. 

Tutkimusten perusteella noin puolet leikkauksista voitaisiin korvata antibioottihoidolla. 

– Tämä säästäisi valtavasti terveydenhuollon resursseja johonkin muuhun tarpeelliseen. 

Paulina Salminen korostaa, että äkillinen umpilisäketulehdus on oikeastaan kaksi eri tautia. On vaikea tulehdus, joka vaatii kiireellisen leikkaushoidon. Suurin osa on kuitenkin lievempiä tulehduksia, jotka näyttävät hoituvan hyvin myös antibiooteilla. 

Olennaista on, että tulehduksen vaikeusaste tunnistetaan oikein. Tunnistaminen tapahtuu tietokonetomografian avulla. 

– Teemme kansainvälistä yhteistyötä, jotta eri vaikeusasteille ja hoitolinjoille saataisiin yhtenäiset kriteerit. Lievän umpilisäketulehduksen antibioottihoito tuli nyt pandemian aikana ensimmäisen kerran mukaan yhdysvaltalaisiin hoitolinjoihin ja jatkossa voidaan ehkä välttää myös iso osa sairaalahoitopäivistä, Salminen kertoo.