Uutinen

Tulehduskipulääkkeiden sydän- ja verisuonitautien riski muistettava myös

06.03.2009 | 09:38

Tulehduskipulääkkeiden käytössä on huomioitava ruoansulatuskanavan riskien lisäksi entistä vakavammin myös sydän- ja verisuonitautien riskit. Erityisen harkittua tulehduskipulääkkeiden käyttö tulee olla monisairailla iäkkäillä, todetaan tuoreessa Käypä hoito -suosituksessa.

COX-2-selektiivisten tulehduskipulääkkeiden (selekoksibi ja etorikoksibi) käyttö valtimotautipotilaiden hoidossa on vasta-aiheista, ja käyttöä tulisi välttää myös potilailla, joilla on valtimotaudin riskitekijöitä kuten korkea kolesteroli, verenpainetauti tai diabetes.

Myös perinteisiin tulehduskipulääkkeisiin liittyy lisääntynyt sydäninfarktin vaara, minkä vuoksi myös niiden hyödyt ja haitat riskipotilaille on punnittava huolellisesti.

Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat suoliston vakavat haitat ovat ilmeisesti lähes yhtä yleisiä kuin vakavat vatsaverenvuodot. Tyypillisiä suolistohaittoja ovat epämääräiset vatsakivut ja ripuli. Potilaat ovat usein suhteellisen oireettomia ja haitta ilmenee vasta limakalvon haavaumien verenvuodosta johtuvana anemiana.

Tutkimustiedon lisääntyessä tulehduskipulääkkeiden haitat tunnetaan aikaisempaa paremmin. Käypä hoito -suositus asettaa selvästi turvallisemman parasetamolin ensisijaiseksi kipulääkkeeksi useimmille potilaille. Parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet eivät sovi vaikeaa maksan vajaatoimintaa sairastaville (keltatauti- tai maksakirroosipotilaat). Lievääkin munuaisen vajaatoimintaa sairastavan ei pitäisi käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman lääkärin lupaa, mutta parasetamoli on yleensä turvallinen. (CS)

Suositus kokonaisuudessaan www.kaypahoito.fi >