Uutinen

Tulehduksen osuus sydäntaudeissa vahvistui

15.03.2012 | 09:37

Lancet-lehdessä on julkaistu kaksi tutkimusta, jotka ensimmäistä kertaa osoittavat mitkä tulehdusproteiinit vaikuttavat sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Pitkäkestoisen tulehdustilan on jo kauan tiedetty osallistuvan sydän- ja verisuonitautien syntyyn, mutta monista tutkimuksista huolimatta vaikutusta ei ole pitävästi liitetty mihinkään tiettyyn tulehdusaineeseen.

Nyt raportoidut tulokset paikallistavat vaikutuksen tulehdusta välittävään interleukiini 6-reseptoriin (IL6R). Näin ollen lääkkeet, jotka kajoavat kyseiseen reseptoriin, voisivat ehkäistä sydän- ja verisuonitautien kehittymistä, tutkijat kirjoittavat. Tällaisia tulehduslääkkeitä käytetään nykyisellään nivelreuman hoidossa.

Eri menetelmin tutkimukset osoittivat IL6R:n toimintaan vaikuttavien geenimuotojen vaikuttavan myös henkilön riskiin sairastua sepelvaltimotautiin riippumatta sydän- ja verisuonitautien perinteisistä riskitekijöistä kuten ylipainosta, tupakoinnista tai korkeasta verenpaineesta. Sepelvaltimotaudin riski pieneni noin 3–5 prosenttia jokaista tällaista geenimuotoa eli alleelia kohden. Lisäksi kyseisten geenimuotojen kantajilla oli veressään vähemmän CRP-proteiinia sekä fibrinogeenejä, jotka liittyvät sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia ja viittaavat IL6-reseptorin ja sydän- ja verisuonitautien yhteyden olevan syy-seurauksellinen. Jos tämä varmistuu lisätutkimuksissa, voi mekanismin avulla mahdollisesti ehkäistä sydänsairauksien kehittymistä. Tähän tähtääviä lääketutkimuksia on jo meneillään.

Tutkimuksissa hyödynnettiin yhteensä yli 300 000 ihmisen geeni- ja terveystietoja, jotka oli kerätty yhteensä 120 eri tutkimuksessa. (UP Duodecim).

Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(11)61931-4