Uutinen

Tukkurin painajainen

28.08.2014 | 08:47

Suomalaisen lääkejakeluketjun maine sai kolhun, kun erä väärennettyjä lääkkeitä pääsi tukkuun asti. Oriolan toimitusjohtaja Kimmo Virtaselle ensimmäinen kerta oli yllätys – tavallaan.

Kimmo Virtanen oli valmistautumassa iltapalalle kotonaan myöhään huhtikuisena arki-iltana, kun puhelin alkoi hälyttää. Soittaja oli Oriolan laadusta vastaava johtaja. Lääkeyhtiö Rochelta oli hetkeä aiemmin ilmoitettu, että Suomeen on todennäköisesti tullut väärennettyjä eriä Herceptin-syöpälääkettä.

– Yllätyin uutisesta, vaikka olikin jo aiemmin selvää, että tämä maailmanlaajuinen ilmiö jossakin vaiheessa vaikuttaa myös Suomeen. Aloimme välittömästi selvittää asiaa viranomaisten ja lääkeyritysten kanssa, Virtanen kertoo.

Oriolan Espoon päälogistiikkakeskuksesta löytyi väärennykseksi epäiltyjä lääkepulloja.

– Mitään vahinkoa ei onneksi ehtinyt syntyä, koska väärennökset saatiin kiinni, ennen kuin niitä ehdittiin jakaa potilaille sairaalassa, Virtanen sanoo.

Hän pitää edelleen täysin mahdollisena, että kaikista turvatoimista huolimatta lääkeväärennöksiä paljastuu Suomen laillisesta jakelukanavasta tulevaisuudessakin. Riski on kuitenkin oleellisesti pienempi kuin monessa muussa maassa.

Lue haastattelu kokonaan tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.

ERJA ELO