Uutinen

Tukkujen maskitilanne vaihtelee – kysynnän ennustaminen koetaan vaikeaksi

12.08.2020 | 08:32

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Medifon on varautunut kysyntäpiikkiin isolla tilauksella. Muut seuraavat, mihin tavarantoimittajat pystyvät. Toimituskatkoja ”on saattanut olla”.

Suomessa odotetaan nyt korvat höröllä, tuleeko maahan jonkinlainen suositus maskien käytöstä, ja jos tulee, niin millainen. Yksittäisistä kaupungeista Turku linjasi jo viime viikolla, että se suosittelee maskien käyttöä kaupungin joukkoliikenteessä. Kaupunkilaisten on hankittava maskit itse.

Myös pääkaupunkiseudulla pohdittiin jo viime viikolla maskisuosituksia, mutta asiassa päädyttiin odottamaan THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön linjausta, jonka arvellaan tulevan julki viimeistään torstaina. Suosituksen arvellaan koskevan Turun tavoin ennen muuta julkista liikennettä ja se todennäköisesti huomioi alueelliset erot. 

Apteekkariliiton viime viikolla tekemässä apteekkikyselyssä tuli ilmi, että apteekeilla on aika ajoin ollut vaikeuksia saada tukuista maskeja myyntiin. Kyselyn mukaan toimitukset etenkin Tamrosta ja Oriolasta ovat takkuilleet.

Yksi kyselyyn vastanneista kertoi olevansa huolissaan siitä, pystyvätkö tukut toimittamaan apteekeille riittävästi maskeja. Hänen mukaansa ”Oriola ei niitä apteekkeihin näytä enää myyvän, ja Tamro ei ole koskaan niitä toimittanutkaan tähän mennessä”.

Tamrossa tilanne ”ok”

Sen enempää Tamrossa kuin Oriolallakaan ei osata antaa varmaa vastausta siihen, onko apteekeille jouduttu viime viikkoina myymään ei-oota.

– Varmasti siellä on ollut hetkiä, ettei välttämättä ole ollut kaikkia tuotteita myynnissä, arvioi apteekkien ja sairaaloiden asiakasryhmäpäällikkö Jonna Niemi Tamrosta.

Niemen mukaan Tamrossa maskitilanne on kuitenkin juuri nyt ”ok”. Maskeja on hiljattain saatu toimittajalta lisää ja niitä on nyt valmius toimittaa myös apteekeille.

Kysyntä voi kuitenkin kasvaa yllättäen, ja tilanne voi Niemen mukaan taas muuttua.

– Meillä on pieni repertuaari tuotteita ja pyrimme pitämään niitä saatavilla. Tilaamme tavaraa sen mukaan, miten toimittajamme pystyvät niitä toimittamaan, Niemi kertoo.

Niemen mukaan Tamro on pitäytynyt ja aikoo jatkossakin pitäytyä tutuissa, luotettavissa toimittajissaan.

Tamron viime päivien varastotilanteen sijaan Niemi puhuu mieluummin yleisestä maskitilanteesta, jonka hän arvioi olevan huomattavasti parempi kuin esimerkiksi viime keväänä. Hän arvioi, että muilla tukuilla on tavaraa tarjolla apteekeille, ja kansalaisille on puolestaan useita erilaisia maskien ostokanavia.

– Myös apteekit ilmeisesti ovat hankkineet maskeja hyvin moninaisista lähteistä.

Vaikea asia

Oriolan asiakaspalvelujohtajan Noora Hujalan mukaan tilanne on nyt suusuojien osalta hyvä, ja suojia voidaan toimittaa apteekeille.

Hujala kertoo, että Oriolalla on useita tavarantoimittajia, ja maskeja pyritään saamaan useista eri kanavista.

– Laadun on kuitenkin oltava hyvä.

Kysymykseen viime viikkojen mahdollisista toimituskatkoista Hujala vastaa, että hetkittäisiä nollatilanteita on saattanut olla.

– Pyrimme siihen, ettei toimitusviiveitä olisi, mutta tämä on tosi vaikea asia, kun kysynnästä ei tiedä.

Nyt Oriolassa ollaan kuitenkin Hujalan mukaan etunojassa ja mahdolliseen maskisuositukseen on varauduttu tekemällä tilauksia etukäteen. Hujala ei kuitenkaan osaa sanoa varmaksi, miten yhteistyökumppanit pystyvät tilauksiin vastaamaan.

Maskien kysyntä hyppäsi heinä-elokuun vaihteessa, mutta tasaantui sitten. Torstaina julkistettava maskisuositus voi tuoda kysyntään uuden piikin, jonka suuruutta on tukkujen mukaan vaikea ennakoida. Kuva: Ingimage

Tilanne elää

Magnum Medical Finlandista kerrotaan, että varastossa on tällä hetkellä kirurgisia suusuojia, joita pystytään toimittamaan myös apteekeille. Tilanne kuitenkin elää.

– Päivittäiset vaihtelut ovat olleet hirvittävän isoja. Viime viikolla oli kova piikki, nyt tilanne on tasaantunut, sanoo logistiikkapäällikkö Harri Jylhä.

Jylhän mukaan maskeja tarjoavat tukuille nyt monenlaiset toimijat, mutta Magnum Medical tekee yhteistyötä vain kotimaisten toimittajien kanssa. Näistä osa valmistaa maskeja itse, osa valmistuttaa ne muualla.

Jylhän mukaan mahdollista suositusta seuraavaan kysyntäpiikkiin valmistaudutaan tiiviillä yhteistyöllä näiden päämiesten kanssa.

– Koska he ovat kotimaisia toimijoita, he ovat ainakin kartalla Suomen tilanteesta ja suositussuunnitelmista. Tuotantolinjat toimivat sitten oman kapasiteettinsa mukaisesti.

Medifonissa näyttää valoisalta

Medifonissa tilanne näyttää parin turbulenssiviikon jälkeen nyt hyvältä.

– Ilokseni voin sanoa, että tavaraa on. Meillä on nyt saatavilla useita maskeja, ja lisäksi ensi viikon lopulla olemme saamassa huomattavan määrän lisää, kertoo Medifonin tuoteryhmäpäällikkö Eero Maljonen.

Maljonenkin kuitenkin sanoo, että kysyntää on vaikea ennustaa. Jos kaikki suomalaiset suositusten myötä ryntäävät samana päivänä maskiostoksille, hyllyt voivat hetkellisesti tyhjentyä.

– Kysyntää on vaikea ennustaa, kun emme tiedä, millainen suositus tulee ja miten kuluttajat siihen reagoivat. Mutta sikäli näyttää valoisalta, että saamme nyt maskeja tasaisesti ja tarvittaessa isojakin määriä.