Maantiepyöräily on onneksi lihasmuistissa, sillä Touko Aalto ehti treenata Poria varten vain 2,5 viikkoa. Muutama vuosi sitten hän pyöräili Jyväskylästä Pariisin 1 500 kilometrin matkan.
Uutinen

Touko Aalto ajaa maantiepyörällä Jyväskylästä Porin SuomiAreenalle

08.07.2022 | 08:58

Teksti : Erja Elo

Vajaan 300 kilometrin matka taittuu kahdessa päivässä. Matkalla Aalto poikkeaa apteekeissa tekemässä videohaastatteluita. Voit seurata roadtripiä Apteekkariliiton somekanavista ensi viikolla.

Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Touko Aalto vetää keskiviikkona 13.7. klo 12 Porin SuomiAreenassa paneelikeskustelun. Poriin hän aikoo saapua maantiepyörällä Jyväskylästä asti. 

Reissu alkaa kotoa Jyväskylästä maanantaina 11.7. kukonlaulun aikaan. Ensimmäinen pysähdys on noin 60 kilometrin päässä Keuruulla arviolta klo 9. Aalto tekee videohaastattelun, joka välitetään lähes reaaliajassa Apteekkariliiton somekanaviin.

Matka jatkuu noin 60 kilometrin päähän Virroille, josta on tulossa video klo 14 jälkeen. Virroilta hän polkee 60 kilometrin päähän Parkanoon.

Tiistaina Aalto lähettää videoterveiset Parkanon apteekista klo 10 jälkeen. Sieltä matka jatkuu reilun 40 kilometriä Kankaanpäähän, josta saadaan videotervehdys iltapäivällä. Illaksi Aalto ajaa lähes 50 kilometriä määränpäähänsä Poriin.

Hyöky-Aalto Jyväskylästä Poriin

Matkaa ei tarvitse taittaa yksin, sillä hänellä on matkakumppaninaan kollega Jyväskylän kaupunginvaltuustosta.

– Saan ajokaveriksi jyväskyläläisen kaupunginvaltuutetun ja Keski-Suomen aluevaltuuston jäsenen, Elma Hyökyn, joka on kokenut pyöräilijä. Jyväskylästä lähtee siis Hyöky-Aalto kohti Poria, hän sanoo nauraen.

Maantiepyöräily on parin kanssa turvallisempaa ja kevyempää, sillä etummaisena ajava halkoo tuulta ja perässä tuleva pääsee rullaamaan imussa vähän kevyemmin. Tuntikausia kestävän matkan aikana ehtii myös keskustella.

– Matkalla voimme puhua politiikasta ja elämästä, nauttia Suomen kesästä ja maantiepyöräilystä, Aalto suunnittelee.

Liian lyhyt valmistautumisaika

Aalto alkoi valmistautua vajaan 300 kilometrin pyöräilyyn vasta juhannusviikolla. Hänellä on kuitenkin vahva tausta kestävyyslajeista, kuten juoksusta ja maantiepyöräilystä.

Vuonna 2017 hän pyöräili Team Rynkebyn joukkueessa Jyväskylästä Pariisin 1 500 kilometrin hyvätekeväisyysmatkan.

– Pariisiin ajamiseen valmistauduimme treenaamalla yhdeksän kuukautta. Poriin valmistautumisaikaa jäi vain kaksi ja puoli viikkoa. Mutta kun tulee tällaisia päähänpistoja, mennään sillä ajalla, mitä on käytettävissä, Aalto sanoo.

Juhannusviikolta lähtien hän on totuttanut kroppaansa oikeaan ajoasentoon ja pitkäkestoiseen rasitukseen tekemällä kerta kerralta pidentyviä pyöräilylenkkejä. Kahdesti hän on pyöräillyt Jyväskylästä mökille Saarijärvelle noin 80 kilometrin matkan edestakaisin.

Lisäksi Aalto on tehnyt voimaharjoittelua ja juoksulenkkejä, huolehtinut levosta, ravinnosta ja kehonhuollosta, jolla ehkäistään lihasvammoja. Kovan lihaskrampin tai -jumin takia pyöräilyn voi pahimmillaan joutua keskeyttämään.

Hän on varautunut myös pyörärikkoihin, kuten kumien puhkeamiseen. Huoltotyöt on pystyttävä tekemään itse tien päällä. Hätätilanteessa Aalto soittaa tilataksin, jolla pyörän saa kuljetettua lähimpään huoltopisteeseen.

Yksi uhkatekijä reissun onnistumiselle ovat huonot sääolosuhteet.

– Jos sataa koko ajan, matkan tekeminen on huomattavasti hitaampaa, eikä aikataulu pidä. Sade altistaa esimerkiksi liukastumisille ja vammoille, Aalto sanoo.

Ikimuistoinen pyöräilyreissu edessä

Aalto on varautunut samalla tavalla kaikenlaiseen muuhunkin takapakkiin: kovaan helteeseen, nestehukkaan, särkyyn, rakkoihin ja auringonpolttamiin. Kaikki ehdottoman välttämätön kulkee ajopaidan taskuissa ja pyörän runkopussissa.

Kahden päivän vaatetukseksi riittää pyöräilyasu, jossa on irrotettavat hihat ja lahkeet. Loput tavarat, kuten vaihtovaatteet, tulevat ystävien autossa Poriin jo maanantaina.

Aalto odottaa ikimuistoista pyöräilyreissua, jonka aikana hän saa tilaisuuden tutustua pienten paikkakuntien apteekkeihin ja välittää niiden tunnelmia someen.

– Minulle on tärkeää osoittaa videoiden kautta lähiapteekkien ja niiden tekemän työn merkitystä. Monella paikkakunnalla on vaikeuksia saada lääkäreitä ja sote-henkilökuntaa. Tällaisissa paikoissa elämä ilman apteekkia olisi hankalaa, hän sanoo.

Paluumatkan Porista Jyväskylään Aalto aikoo matkustaa mukavasti junan penkillä istuen.

Touko Aallon pyörämatkaa voi seurata lähes reaaliajassa 11.-12.7. Apteekkariliiton somekanavissa: