Uutinen

Torstaina pukeudutaan punaiseen

24.09.2009 | 10:03

Torstaina vietettävä Pukeudu Punaiseen Päivä muistuttaa naisen valtimotaudeista ja tukee naisten sydänterveyden edistämistä.

Päivä on osa Suomen Sydänliiton NaisenSydän-ohjelmaa. Mallina tapahtumalle on Amerikan Sydänjärjestön Wear Red Day. Päivän ja koko kampanjan tunnus, punainen mekko, on naisen sydänterveyden kansainvälinen tunnus.

Valtimotaudit ovat sekä miesten että naisten yleisin kuolemansyy Suomessa. Niihin kuolee vuosittain yli 10 000 suomalaisnaista, joka on noin 44 prosenttia naisten kokonaiskuolleisuudesta. Se on lähes kaksi kertaa niin paljon kuin kuolemat kaikkiin syöpiin yhteensä. Sepelvaltimotautiin kuolee vuosittain noin 6 000 naista ja rintasyöpään 800. Oikeilla elämäntavoilla jokainen nainen voi vähentää sydäntautivaaraansa jopa 80 prosenttia.

Vuonna 2002 käynnistynyt NaisenSydän-ohjelma kannustaa naisia huolehtimaan sydämensä terveydestä. Ohjelman tavoitteena on ehkäistä naisten sairastumista valtimotauteihin ja vähentää terveyden ja hoidon eriarvoisuutta miesten ja naisten välillä.

Apteekkariliitto jäsenapteekkeineen edistää suomalaisten sydänterveyttä vuonna 2005 käynnistyneellä Sydänohjelmalla. Ohjelmassa on määritelty apteekin tehtävät lääkehoidon toteutuksessa, lääkeneuvonnassa ja elintapaohjauksessa. Tärkeä osa ohjelman toteutusta ovat liki 650 erityiskoulutettua apteekkien sydänyhdyshenkilöä eri puolilla Suomea. (EK)