Reseptilääkkeiden halpeneminen jarruttaa inflaatiota. kuva: Petri Jauhiainen
Uutinen

Tilastokeskus: Reseptilääkkeiden halpeneminen hillitsi eniten inflaatiota marraskuussa

14.12.2022 | 13:32

Teksti : Erja Elo

Kokonaisinflaatio nousi marraskuussa jo 9,1 prosenttiin, mutta reseptilääkkeiden hinta laski vuoden takaiseen verrattuna 2,8 prosentilla.

Kokonaisinflaatio oli marraskuussa 9,1 prosenttia ja kuluttajahintojen kuukausimuutos 1,2 prosenttia.

Inflaation nousu johtuu Tilastokeskukseen mukaan muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron noususta sekä dieselin hinnan ja kulutusluottojen korkojen noususta.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen. Reseptilääkkeet halpenivat 2,8 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna.

Farmaseuttiset tuotteet halpenivat

Lääkevalmisteet, hoitolaitteet ja -välineet halpenivat marraskuussa noin 0,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Farmaseuttiset tuotteet halpenivat 1,8 prosenttia.

Itsehoitolääkkeissä oli pientä hintojen nousua: ne kallistuivat viime vuoden marraskuuhun verrattuna 0,8 prosenttia.

Samaan aikaan elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat vuoden takaisesta 16 prosenttia, esimerkiksi kahvi kallistui 20 prosenttia. Asuminen, vesi, sähkö, kaasu ja polttoaineet kallistuivat vuoden viime vuoden marraskuuhun verrattuna noin 13 prosenttia.

Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan pienessä laskussa. Inflaatio oli marraskuussa 10 prosenttia, kun lokakuussa se oli vielä 10,6 prosenttia. Eurostat julkaisee lopulliset kuluttajahintaindeksit 16. joulukuuta.