Sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa tutkittu tieto ratkaisee, muistuttaa Tieto Toivo Rakkaus -kampanja. Kuva: iStock
Uutinen

Tieto Toivo Rakkaus -kampanja pyrkii lisäämään luottamusta tutkittuun tietoon

15.11.2021 | 13:25

Teksti : Hanna Hyvärinen

Kampanjan järjestäjät ovat huolissaan myös suomalaisen tutkimuksen rahoitusleikkauksista. Apteekkariliitto on yksi Lääkäriliiton kumppaneista kampanjassa.

Tänään maanantaina käynnistyvä Tieto Toivo Rakkaus -kampanja pyrkii lisäämään luottamusta tieteeseen ja tutkittuun tietoon perustuviin hoitomenetelmiin.

Kampanjan pääviestien mukaan tutkittu tieto ratkaisee sairauksien ennaltaehkäisemisessä ja hoitamisessa, uskomushoidoille tarvitaan sääntelyä etenkin lasten ja erityisryhmien suojelemiseksi, ja tutkimusrahoitus on turvattava.

Kampanja on osa Lääkäriliiton tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaa.

– Vielä muutama vuosikymmen sitten moni sairaus oli kohtalokas. Sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa tutkittu tieto ratkaisee. Haluamme kampanjallamme lisätä luottamusta tieteeseen ja auttaa suojaamaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia sellaisilta hoitomenetelmiltä, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Kampanjan yhtenä tavoitteena on nostaa uskomushoitojen sääntely politiikan suunnittelupöydille. Asian selvittämisestä on kirjaus nykyisessä hallitusohjelmassa, mutta sen etenemiseen halutaan lisää vauhtia.

– Uskomushoidoille tarvitaan sääntelyä etenkin lasten ja erityisryhmien suojelemiseksi, Myllymäki korostaa.

Kampanjan järjestäjät ovat myös huolissaan suomalaisen tutkimuksen rahoituksen leikkauksista ja tulevaisuudesta.

– Tutkitun tiedon asemaa yhteiskunnassamme ei saa horjuttaa, ja siksi haluamme huomiota myös tutkimusrahoituksen turvaamiseen, Myllymäki sanoo.

Kampanjalle on avattu omat nettisivut tietotoivorakkaus.fi. Lääkäriliiton kumppaneina kampanjassa ovat Apteekkariliiton lisäksi Akavan sairaanhoitajat ja Taja ry, Lääketeollisuus ry, Suomen Hammaslääkäriliitto, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Syöpäjärjestöt ja Väestöliitto.