Uutinen

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä ainakin joukkoliikenteessä

13.08.2020 | 14:07

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Kasvomaskin käyttöä suositellaan toisten suojaamiseksi. Käsienpesu ja turvavälit ovat edelleen tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi.

THL suosittaa maskin käyttöä muun muassa joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja on vaikeaa välttää. Lisäksi maskia kannattaa THL:n mukaan käyttää  riskialueilta Suomeen palatessa sekä esimerkiksi matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa silloin, kun testatulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Oireisena vältettävä kontakteja

THL korostaa, että kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

– Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt, kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta THL:n tideotteessa.

Maskia tulee käyttää oikein

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta maski itse ei aiheuta tartuntariskiä. Siksi maskia on aina käsiteltävä puhtain käsin.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Tällöin asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

Apteekkari-lehti selvitti lääketukkujen maskitilannetta keskiviikkona ja apteekkien maskitilannetta viime viikolla. Sekä tukuissa että apteekeissa oli tuolloin maskeja tarjolla, mutta kova kysyntäpiikki voi aiheuttaa hyllyjen hetkellistä tyhjenemistä.