Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada. Kuva: iStock
Uutinen

THL: Neljäs koronarokotus 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille

24.03.2022 | 11:19

Teksti : Hanna Hyvärinen

Epidemiatilanne on heikentynyt, ja iäkkäiden aiemmista rokotuksista saama suojateho on lyhyempikestoinen kuin nuoremmilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Suosituksen piiriin kuuluvia henkilöitä on yhteensä noin 300 000. Suosituksella pyritään ehkäisemään vakavaa koronatautia, kuolemia sekä menetettyjä elinvuosia.

– Kun epidemiatilanne on heikentynyt, erikoissairaanhoitoa vaativien tapausten määrä myös alle 80-vuotiailla on kasvanut. Heille kolme rokoteannosta antaa kuitenkin hankalassakin epidemiatilanteessa yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan. 80 vuotta täyttäneillä kolmella rokoteannoksella saavutettu suojateho ei ole yhtä hyvä eikä pitkäkestoinen kuin nuoremmilla. Nyt suositelluilla neljänsillä annoksilla pyritään siis nostamaan ja pidentämään suojaa vakavaa sairaalahoitoista tautia ja erityisesti kuolemantapauksia vastaan, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL seuraa aktiivisesti muiden ikäryhmien ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien osalta epidemiatilannetta sekä virusvarianttien vaikutusta rokotteiden suojatehoon. THL on suositellut jo aikaisemmin neljättä rokoteannosta vakavasti immuunipuutteisille.

THL:n suositus on linjassa Kansallisen rokotusasiantuntija ryhmän (KRAR) antaman lausunnon kanssa.

Suojatehon kehittyminen otettu suosituksessa huomioon

Aikaisemmat koronarokoteannokset vaikuttavat tulevilla tehosteannoksilla aikaansaatuun immuunivasteeseen, ja siksi neljänsien annosten antamista on harkittu tarkasti.

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotuksen voi saada.

– Ensisijaisesti neljäntenä annoksena tarjotaan mRNA-rokotteita eli Biontech-Pfizerin Comirnatya tai puolikasta annosta Modernan Spikevax-rokotetta. Koronarokotteita on jo saatu Suomeen tarpeeksi, jotta kaikille, joille neljättä annosta suositellaan, voidaan antaa tehosteannos, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.