Uutinen

THL: lasten tuhkarokkorokotusta aikaistettava

26.05.2011 | 12:20

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että ensimmäinen MPR- eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote annetaan neuvoloissa jo 12 kuukauden ikäisille lapsille.

Tuhkarokkotilanne on huonontunut koko Euroopan unionin alueella. Suomessakin on todettu alkuvuodesta kotimaassa saatuja tuhkarokkotartuntoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteleekin nyt, että ensimmäinen MPR- eli tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokote annetaan neuvoloissa jo 12 kuukauden ikäisille lapsille.

Lisäksi, jos 6–11 kuukauden ikäinen lapsi matkustaa ulkomaille, hänen olisi hyvä saada MPR-rokotus ennen matkaa.

Nykyisin pikkulapset saavat ensimmäisen tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteensa vasta puolentoista vuoden iässä. Äidiltä saatu suoja estää alle puolivuotiaita sairastumasta, mutta sen jälkeen lapset ovat käytännössä alttiita tuhkarokolle.

THL muistuttaa myös, että 30–50-vuotiaiden naisten olisi syytä tarkastaa rokotussuojansa, sillä osa 1960–1970-luvulla syntyneistä ei ehtinyt sairastaa tuhkarokkoa ennen kuin se laajojen rokotusten ansiosta saatiin hävitettyä Suomesta lähes kokonaan. Miesten tuhkarokkosuoja on parempi, koska puolustusvoimissa MPR-rokotetta annettiin palvelukseen astuville vuosina 1986–2000. (IK)