Uutinen

THL aloittaa yt-neuvottelut

05.10.2009 | 10:13

Noin 95 henkilötyövuoden vähennykset vaatinevat myös irtisanomisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloittaa yt-neuvottelut tällä viikolla.

Tuotannollisista ja taloudellisista syistä käytävät neuvottelut koskevat koko henkilöstöä, ja niiden piirissä on reilut tuhat henkilöä. Alustavan arvion mukaan tämä voi merkitä noin 95 henkilötyövuoden vähenemistä vuoden 2010 loppuun mennessä.

Vähennyksiä tehdään eläkejärjestelyin, määräaikaisten sopimusten päätymisen avulla ja myös irtisanomisilla. Lisäksi osa tarvittavista järjestelyistä voidaan toteuttaa sisäisinä siirtoina budjettirahoitteisesta toiminnasta yhteisrahoitteisiin tehtäviin. Lisäksi yhteistoimintamenettelyn aikana täsmentyy se, miten nykyisissä tehtävissä toimivaa henkilöstöä voidaan sijoittaa tai kouluttaa uusiin tehtäviin.

Laitoksen arvion mukaan merkittävä osa vähentämistarpeesta kohdentuu erikseen laitoksen strategian pohjalta määriteltäviin toiminnallisiin kokonaisuuksiin. Loppuosa vähentämistarpeesta kohdistuu koko laitokseen, toiminnan eri tasoille ja eri henkilöstöryhmiin.  Neuvotteluesityksen mukaan vähennykset kohdistuvat sekä Helsingin toimipisteisiin että alueellisiin toimipisteisiin, joita laitoksella on Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa, Kuopiossa ja Oulussa.

Vähentämistarve ei kohdistu suunnittelijatasoiseen ja sitä vaativampiin IT- ja tietoturva-alan suunnittelu- ja kehittämistehtäviin eikä laitokselle vuoden 2010 alussa uusina tehtävinä tuleviin oikeuslääketieteellisiin tehtäviin.

5,6 miljoonan vähennystarve

THL:lle vuoden 2010 talousarvioesityksessä kohdennettujen määrärahojen vähentäminen, laitokselle tulevat uudet tehtävät sekä maksullisen ja yhteisrahoitteisen toiminnan muutokset aiheuttavat ensi vuonna toiminnan kokonaiskustannuksiin noin 5,6 miljoonan euron vähennystarpeen. THL:n mukaan suurin osa siitä voidaan toteuttaa ainoastaan henkilöstökustannuksia vähentämällä. (IK)