Uutinen

Terveystalo kiinnostui apteekin palveluista

08.03.2019 | 15:55

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Tamron ketjuhanke sai nimen ja osakkaakseen Suomen suurimman terveyspalveluyrityksen. Apteekkeja on julkistettu vain kaksi.

Suomen suurin terveyspalveluyritys Terveystalo on lähtenyt mukaan lääketukkuri Tamron perustamaan apteekkiketjuun ja ostanut siitä noin 20 prosentin osuuden. Maaliskuun alussa rekisteröity yhtiö sai nimekseen Olo-apteekki.

Aluksi Terveystalo aikoo tarjota apteekeissa asiantuntijoidensa tuottamia etäpalveluita. Kyseessä voi olla esimerkiksi ravitsemusterapeutin, hoitajan tai lääkärin etävastaanotto.

Palveluja muokataan asiakkaiden tarpeiden mukaan, ja myös apteekkien terveyspisteiden toimintaa aiotaan kehittää

Apteekkeja on julkistettu vain kaksi, Helsingissä sijaitsevat Ympyrätalon apteekki ja Apteekkimarket. Apteekkarilehden tietojen mukaan muita ei olekaan.

”Määrä ei ratkaise”

Tamro ilmoitti viime syksynä tavoittelevansa ketjuunsa jopa 200:aa apteekkia.

– Nyt päästään vasta tositoimiin. Meillä ei ole ensimmäisenä päivänä paniikkia määrästä. Haemme enemmänkin niitä apteekkeja, jotka jakavat saman vision kuluttajalähtöisen terveydenhuollon polun rakentamisesta ja ovat valmiit olemaan kehittämisvaiheessa tiiviisti mukana, sanoo Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen.

Kaasalaisen mukaan uusista apteekeista kerrotaan, kun Olo-ketju aikanaan lanseerataan kuluttajille.

– Silloin nähdään, paljonko niitä on kertynyt. Uskon, että ajan mittaan niitä saadaan ihan riittävästi, ja jonain päivänä meillä on se 200 apteekin ketju – enemmin tai myöhemmin.

Lääkkeiden määräys erillään

Apteekit ovat Suomessa itsenäisiä, proviisoreiden omistamia henkilöyhtiöitä. Ainoa varsinainen ketju on Yliopiston apteekki. Kaikki muut, myös Olo, ovat toistaiseksi lähinnä markkinointiin ja hallinnointiin keskittyviä yhteenliittymiä.

Mikäli apteekkien omistus vapautettaisiin, Tamrokin voisi omistaa apteekkeja. Kilpailu- ja kuluttajavirasto suhtautuu kuitenkin tällaiseen vertikaaliseen integraatioon nihkeästi.

Terveystalon mukaan uuden koalition on tarkoitus ”sujuvoittaa potilaan hoitopolkua.” Lain mukaan kuitenkin lääkkeiden määrääminen ja toimittaminen on pidettävä erillään. Lääkäri ei esimerkiksi saa suositella oman konsernin apteekkia.

– Lääkärin toiminta on lääkärin toimintaa ja apteekin toiminta apteekin toimintaa. Nämä pidetään niin kirkkaasti erillään, ettei edes näytä, että tässä voisi olla jotain kyseenalaista. Mihinkään lehmänkauppoihin tai harmaalle alueille ei mennä, vakuuttaa Kaasalainen