Uutinen

Terveysrahat pistetään uusiksi

30.03.2011 | 11:18

Saatko tulevaisuudessa hoitoa Kela-korttia vilauttamalla vai riskipisteytetäänkö sinut Katira-rahaston maksuja varten?

Kaikki riippuu siitä, miten Suomen terveydenhuollon rahoitus- ja järjestämisvastuu uudistetaan eli miten nykyinen monitahoinen ja monikanavainen rahoitusjärjestelmä korvataan. Ensimmäiset muutokset toteutetaan hyvin todennäköisesti jo tulevalla hallituskaudella.

Ratkaisumalleja on esitetty vuosien varrella lukuisia. Yksikään niistä ei ole saanut varauksetonta kannatusta. Ratkaisun löytymistä vaikeuttaa muun muassa kiista kuntien tulevaisuudesta, niiden roolista ja lukumäärästä.

Myös uudistuksen vaikutukset apteekkitoimintaan ovat vielä epäselvät. Mikään toistaiseksi ehdotettu ratkaisumalli ei ota suoraan kantaa apteekkijärjestelmään eikä eri ratkaisumallien vaikutuksia apteekkitoimintaan ole arvioitu.

Kelan roolia lääkekorvausten maksajana uudistus voi muuttaa radikaalistikin, mikäli esimerkiksi THL:n tai Sitran malli toimii uudistuksissa esikuvana.

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksalan mukaan yksittäisellä mallilla saattaisikin olla dramaattinen vaikutus apteekkijärjestelmään.(IK)

Aiheesta lisää tällä viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.