Uutinen

Terveydenhuollon ja lääketeollisuuden yhteistyön arvo vajaat 30 miljoonaa euroa

31.05.2016 | 10:35

Teksti : INKERI HALONEN

Keskimäärin lääkeyritykset käyttivät noin tuhat euroa yhteistyötahoa kohden. Keskeisiä yhteistyömuotoja ovat koulutus ja asiantuntijapalvelut.

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät viime vuonna noin 27 miljoonaa euroa lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön, kuten lääkäreiden kouluttamiseen ja heiltä ostettuihin asiantuntijapalveluihin, kertovat Lääketeollisuus ry ja Suomen Lääkäriliitto.

Tiedot yhteistyön taloudellisesta arvosta julkaistiin nyt ensimmäistä kertaa. Lääkeyritykset julkaisivat tiedot omasta yhteistyöstään verkkosivuillaan.

Lääkeyritykset ja terveydenhuollon ammattilaiset tekevät tiivistä yhteistyötä, joka on välttämätöntä lääkehoitojen ja terveydenhuollon kehittämisen kannalta.

Yhteistyötä sääntelevät lain lisäksi Lääketeollisuus ry:n Eettiset ohjeet, ja sen tulee aina perustua ammatilliseen tarpeeseen.

– Yhteistyö on potilaan ja terveydenhuollon kannalta erittäin hyödyllistä, ja se kestää hyvin julkisen tarkastelun, sanoo Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Laura Labart.

Koulutus ja asiantuntiapalvelut tärkeimpiä yhteistyömuotoja

Keskimäärin lääkeyritykset käyttivät yhteistyötahoa kohden noin tuhat euroa.

Keskeisiä yhteistyömuotoja ovat koulutus ja asiantuntijapalvelut. Näihin liittyviä tukia ja palkkioita lääkeyritykset maksoivat terveydenhuollon ammattilaisille viime vuonna yhteensä noin 8,5 miljoonaa euroa.

Koulutuksiin liittyvä keskeinen yhteistyömuoto on tieteellisiin kongresseihin osallistumisen tukeminen.

Asiantuntijapalkkioita yritykset maksavat lääkäreille esimerkiksi luennoista ja koulutusmateriaalien tekemisestä sekä tieteellisestä konsultoinnista.

– Asiantuntijatyöstä on luontevaa maksaa asianmukainen korvaus, toteaa Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Jaakko Laurila.

Yhteistyön julkistaminen on lääketeollisuuden Euroopan-laajuinen hanke, joka Suomessa sitoo Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksiä. Nyt julkaistut tiedot koskevat vuonna 2015 tehtyä yhteistyötä, ja tiedot julkistetaan tästä lähtien vuosittain.

Lääkäriliitto, Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Proviisoriyhdistys ovat suositelleet jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa lääketeollisuuden kanssa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.