Uutinen

Terveydenhuollon ja lääketeollisuuden sidonnaisuudet julki

13.06.2018 | 09:00

Teksti : ERJA ELO

Lääkeyritykset käyttivät viime vuonna yli 35 miljoonaa euroa terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Lääkeyritykset julkaisevat tänään (13.6.) raportteja viime vuoden yhteistyöstään terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Yritysten yhteenlaskettu investointi yhteistyöhön oli yli 35 miljoonaa euroa.

Lääketeollisuus ry:n mukaan yhteistyö on välttämätöntä lääkehoitojen ja terveydenhuollon kehittämisen kannalta. Merkittävä osa viime vuoden rahoituksesta, 22 miljoonaa euroa, kului tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan.

Rahaa on käytetty myös asiantuntijapalveluiden ostamiseen sekä terveydenhuollon ammattilaisten kouluttamiseen. Lääkeyritykset tukevat esimerkiksi lääkäreiden osallistumista tieteellisiin kongresseihin.

Lääkäriliitto, Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Proviisoriyhdistys ovat suositelleet jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa yhteistyön julkistamiseen.

– Avoimuus asiassa on tärkeää, sillä potilaan ja asiakkaan on voitava luottaa siihen, että lääkäri määrää ja apteekki suosittelee juuri hänelle sopivimpia lääkkeitä, sanoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Kostiainen kuitenkin toivoo, että raportointijärjestelmää kehitettäisiin yhteisöjen saaman tuen osalta, sillä nyt se antaa joissakin tapauksissa virheellisen käsityksen.

– Esimerkiksi Apteekkariliitto on linjannut, että se ei ota vastaan taloudellista tukea lääkeyrityksiltä eikä muiltakaan yrityksiltä. Silti jotkut yritykset ilmoittavat tukeneensa Apteekkariliittoa. Tämä ”tuki” on kuitenkin liiton viestintäyhtiö PharmaPressin järjestämistä näyttelyistä perimiä näyttelytilavuokria, joita yhtiö ei tilitä edelleen Apteekkariliitolle, Kostiainen sanoo.

Yhteistyöhön liittyvien summien julkistaminen on osa lääketeollisuuden Euroopan laajuista hanketta, johon Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset ja lääkeyhtiö Orion ovat sitoutuneet. Tiedot julkaistaan vuosittain, käytäntö alkoi vuonna 2016.