Uutinen

Terveydenhuollon ja lääketeollisuuden sidonnaisuudet julkaistaan

30.05.2016 | 13:35

Teksti : INKERI HALONEN

Jatkossa tiedot eli terveydenhuoltoalan ammattilaisille maksetut palkkiot, yhteistyökumppaneiden nimet sekä organisaatiot, joissa he työskentelevät, julkaistaan vuosittain.

Lääkeyritykset julkaisevat huomenna tiistaina (31.5.) verkkosivuillaan ensimmäistä kertaa taloudelliset tiedot, jotka koskevat yritysten vuonna 2015 tekemää taloudellista yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Suomessa julkistaminen koskee Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksiä ja mm. Orionia, joka on suoraan EFPIA:n jäsen. Julkaisemisella varmistetaan toiminnan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Tiedot julkistetaan henkilötasolla vain asianomaisen henkilön luvalla. Lääkäriliitto, Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Proviisoriyhdistys ovat suositelleet jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa lääketeollisuuden kanssa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.

Apteekkilaisten tärkeä saada tietää tuorein tieto lääkkeistä

Lääkeyritykset tekevät jatkuvasti yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten, kuten lääkäreiden ja apteekeissa työskentelevien farmasian ammattilaisten kanssa.

Lääketeollisuuden ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyö on tärkeää esimerkiksi uusien lääkeinnovaatioiden kehittämisessä.

Lääketeollisuuden ja apteekin farmaseuttisen henkilöstön välinen taloudellinen yhteistyö liittyy lääkkeitä koskevan tiedon välittämiseen. Lääkeyritykset järjestävät apteekeissa työskenteleville ammatillista koulutusta sekä osallistuvat ammatillisten tapahtumien järjestämiskustannuksiin.

– Asiakkaiden kannalta apteekki on luontevin paikka saada luotettavaa tietoa lääkkeen oikeasta käytöstä. Apteekkilaiset ovat lääkeneuvonnan ammattilaisia, ja lääkeyritysten velvollisuus on pitää heidät ajan tasalla uusimmista lääkkeisiin liittyvistä tiedoista, viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta toteaa.

Jatkossa tiedot eli terveydenhuoltoalan ammattilaisille maksetut palkkiot, yhteistyökumppaneiden nimet sekä organisaatiot, joissa he työskentelevät, julkaistaan vuosittain.