Helsingin apteekeilla on 15 sijaintialuetta. Jos ne poistetaan, voivat nykyiset apteekit muuttaa vapaasti esimerkiksi lähiöistä ydinkeskustaan. Kuva: Lauri Rotko
Uutinen

Tervetuloa Helsinkiin, uudet apteekkarit!

15.06.2021 | 10:40

Teksti : Erja Elo

Helsingin apteekkarit eivät vastusta uusien apteekkien tuloa, mutta sijaintialueiden poistaminen voi tuoda isoja ongelmia.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ilmoitti toukokuun alussa harkitsevansa viiden uuden apteekin perustamista Helsinkiin. Näistä yksi sijoittuisi Meilahden sairaala-alueelle ja loput neljä saisivat sijoittua vapaasti kaupungin alueella.

Osa helsinkiläisistä apteekkareista on jättämässä Fimealle lausuntoa, jonka mukaan apteekkipalveluille on tarvetta Meilahden sairaala-alueella, mutta apteekkien vapaa sijoittuminen voi tuoda isoja ongelmia.

– Kannatamme uusien apteekkien lukumäärän maltillista lisäämistä Helsinkiin, erityisesti Meilahden sairaala-alueelle. Emme kannata apteekkien nykyisten sijaintialueiden muuttamista, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja, Punavuoren apteekin apteekkari Anna Schoultz.

Sijaintialueiden poistaminen tarkoittaisi sitä, että myös nykyiset apteekit voisivat vaihtaa paikkaa vapaasti Helsingin sisällä.

– On ilmeistä, että tämä johtaisi apteekkien keskittymiseen, Schoultz toteaa.

Lähiöapteekit siirtyvät kauppakeskusiin

Apteekkipalvelujen keskittymisestä on kokemusta muun muassa Turusta, Valkeakoskelta ja Kuopiosta, ja jo aiemmin Vantaalta.

Jos sijaintialueet poistetaan, voivat esimerkiksi hiljaiset lähiöapteekit siirtyä kauppakeskuksiin tai suurten terveydenhuollon yksiköiden läheisyyteen, joissa on apteekkeja jo ennestään. Keskittymisestä kärsii erityisesti lähipalveluja tarvitseva vanhusväestö. 

Lähiöapteekkien siirtymistä paremmille liikepaikoille ei ole mahdollista korvata perustamalla lisää uusia apteekkeja, sillä nekin voisivat sijoittua vapaasti.

Helsinkiläisapteekkarit muistuttavat, että apteekkien sijoittumista säädellään lääkehuollon palveluiden turvaamiseksi. Näin apteekkeja ohjataan myös liiketaloudellisesti vähemmän houkutteleville liikepaikoille.

He kirjoittavat lausunnossaan, että lääkkeiden saatavuus ja apteekkipalveluiden toimivuus ovat Helsingissä nyt erinomaisella tasolla. Apteekkien aukioloajat ovat laajentuneet ja digitaaliset verkkoapteekkipalvelut ovat lisääntyneet voimakkaasti. Apteekkien toimitusvarmuus on vuodesta toiseen ollut erittäin korkealla tasolla.

– Tiedossamme ei ole sellaisia puutteita, jotka edellyttäisivät muutoksia apteekkien sijaintialueisiin Helsingissä. Näemme erityisen tärkeänä, että kaupungissamme apteekkipalveluja saa jatkossakin lähipalveluna, Schoultz sanoo.

Fimea pyrkii tekemään päätöksen uusien apteekkien perustamisesta Helsinkiin tämän vuoden aikana.