Uutinen

Tehodieetti voi parantaa joidenkin potilaiden diabeteksen

29.03.2016 | 08:09

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Tyypin 2 diabetes saattaa korjaantua joiltain potilailta, jos he noudattavat kahden kuukauden ajan erittäin vähäkalorista tehodieettiä. Brittitutkimuksessa hyödyt näkyivät vielä puoli vuotta dieetin jälkeen.

Erittäin vähäkalorisessa dieetissä päivittäinen energian saanti pudotetaan noin 800 kilokaloriin. Tämä on merkittävästi vähemmän kuin 2 000–2 500 kilokaloria, joka on naisten ja miesten tavallinen päivittäinen energiantarve.

Nyt Diabetes Care -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tällaista dieettiä noudatti 30 tyypin 2 diabetesta sairastavaa. Dieetti kesti kaksi kuukautta, minkä jälkeen osallistujat vähitellen palasivat normaaliin ruokavalioon. Kaikki potilaiden lääkitykset ja diabeteshoidot keskeytettiin tutkimuksen ajaksi.

Osallistujat laihtuivat huomattavasti dieetin ansiosta eivätkä kilot merkittävästi kertyneet takaisin puolen vuoden seurannan aikana.

Heti kahden kuukauden dieetin jälkeen veren paastoglukoositasot olivat pudonneet alle 7 mmol/l-pitoisuuteen kahdellatoista osallistujalla ja suurin piirtein yhtä monella tämä pienentynyt taso havaittiin vielä puolen vuoden kuluttua.

Todennäköisimmin glukoositasot paranivat potilailla, joiden diabetes ei ollut kestänyt pitkään ja joiden insuliinitasot olivat korkeahkoja.

Tutkimuksen pienen koon vuoksi tulokset pitää varmistaa ja toisintaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne ovat lupaava viittaus siitä, että ainakin osalla potilaista tyypin 2 diabetes voi olla parannettavissa ravitsemukseen kohdistuvalla tehoiskulla.

Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja heistä noin 80 prosentilla on tyypin 2 diabetes eli aikuistyypin diabetes.