Uutinen

TBE-tartuntoja Suomessa ennätysmäärä

08.05.2015 | 14:06

Teksti : INKERI HALONEN

Viime vuonna puutiaisaivotulehduksia todettiin 47, aiemmin noin parikymmentä vuodessa.

Punkkien levittämää puutiaisaivotulehdusta tavataan Suomessa yhä enemmän.

Aikaisemmin tulehdukseen on sairastunut vuosittain noin 20 suomalaista. Vuonna 2014 todettuja tautitapauksia oli jopa 47.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua ottamalla TBE-rokotteen. Rokottautuminen ei suojaa toiselta punkkien puremasta mahdollisesti tarttuvalta taudilta, borrelioosilta.

Riskialueilla syytä rokottautua

Asiantuntijat suosittelevat TBE-rokotusta niille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi riskialueilla. Suomessa rokottautumista suositellaan kolme vuotta täyttäneille.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy Suomessa erityisesti Ahvenanmaalla. Sen lisäksi tapauksia on diagnosoitu enenevässä määrin myös Turun saaristossa, länsirannikolla, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Kuopion ja Varkauden seudulla.

Myös pääkaupunkiseudulla on viime aikoina todettu puutiaisaivotulehdustapauksia.

TBE-rokote tarjotaan ahvenanmaalaisille osana kansallista rokoteohjelmaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut alueiden laajentamista, mutta asia ei ole edennyt valtion budjettiin asti.

– Myös matkailijoiden on hyvä miettiä rokottautumista, sillä puutiaisaivotulehdusta esiintyy laajoilla alueilla Euroopassa, erityisesti suomalaisten suosimassa matkailukohteessa Virossa ja muissa Baltian maissa, tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman Pfizerilta muistuttaa.

Puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia.

Punkkirokotteen saa reseptillä apteekista.