Uutinen

Täsmennyksiä Pradaxan käyttöohjeisiin

28.05.2012 | 12:25

EMA suosittaa verenohennuslääke Pradaxan (dabigatraani) käyttöohjeiden päivittämistä, jotta lääkkeeseen liittyvän verenvuodon vaara olisi mahdollisimman pieni.

Päivitetyt ohjeet lääkäreille määrittelevät aiempaa tarkemmin, milloin dabigatraania ei tulisi määrätä. Lisäksi annetaan neuvoja verenvuotojen hoitoon sekä lääkevaikutuksen kumoamiseen.

Potilaiden on puolestaan oltava tietoisia dabigatraaniin liittyvästä lisääntyneestä verenvuodon vaarasta. Lääkärin hoitoon on hakeuduttava kiireellisesti, mikäli hoidon aikana kaatuu tai loukkaantuu. Erityisen vaarallisia voivat olla päähän kohdistuneet iskut.

EMA:n lääkevalmistekomitea (CHMP) on tiiviisti seurannut dabigatraanin turvallisuutta myyntiluvan myöntämisen jälkeen. Komitean johtopäätös oli, että dabigatraanin odotetut hyödyt ovat edelleen sen mahdollisia haittoja suuremmat, mikä puoltaa sen käyttämistä yhtenä vaihtoehtona verenohennushoidossa.

Dabigatraania käytetään laskimoveritulppien ehkäisyyn potilaille, joille on tehty lonkan tai polven tekonivelleikkaus ja aivohalvauksen estoon potilaille, joilla on ei-läppäperäinen eteisvärinä. (MS)

Lue koko Fimean tiedote täältä >