Uutinen

Tanskassa toimitetaan jo eurooppalaisia reseptejä

10.02.2012 | 14:00

Tanskalaiset apteekit ovat helmikuun alusta lukien toimittaneet kaikissa EU-maissa kirjoitettuja reseptejä.

Tanskan terveysministeriö kumosi määräyksen, jonka perusteella tanskalaisapteekit toimittivat ainoastaan Pohjoismaissa kirjoitettuja reseptejä. Määräystä noudatetaan enää vain euforisoivia lääkeaineita tai puhelinmääräyksiä toimitettaessa. Ministeriö kumosi määräyksen EU-komission pitkän painostuksen seurauksena.

Tanskan apteekkariyhdistys on huolissaan ulkomaalaisten reseptien oikeellisuuden tarkastamisen hankaluudesta. Apteekkariyhdistys myös huomauttaa, että potilaan on nyt mahdollista saada ulkomaisen lääkärin kautta lääkkeitä, joita potilaan tanskalainen lääkäri ei olisi määrännyt.

Tanskan lääkärijärjestön (PLO) puheenjohtaja Henrik Dibbern on samoilla linjoilla. Hän kertoo Dagens Medicin -lehdelle antamassaan haastattelussa pelkäävänsä, että eurooppalaiset reseptit tulevat entisestään vaikeuttamaan potilaan lääkityksen kokonaisuuden hahmottamista. Lisäksi hän ennustaa antibioottien käytön lisääntyvän, koska niitä määrätään monissa EU-maissa löyhemmin perustein kuin Pohjoismaissa.

Potilasturvallisuusriskistä huolimatta Tanskan potilasjärjestöjen kattojärjestö (Danske Patienter) pitää kumoamispäätöstä positiivisena. Järjestö näkee sen jatkumona potilaiden lisääntyneille mahdollisuuksille saada hoitoa kaikkialla EU:ssa. (MS)

Dagens Medicinin uutinen >

Myös Apteekkaripäivillä 27.–28.4. keskustellaan reseptien tunnustamisesta koko EU:n alueella. Asiaa esittelee PGEU:n pääsihteeri John Chave. Aihetta puidaan myös paneelikeskustelussa.