Uutinen

Tanskassa e-pillerireseptin voi uusia apteekissa

09.09.2020 | 09:21

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Yleisimmin Tanskan apteekit uusivat ehkäisypillereiden, verenpainelääkkeiden sekä astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien lääkkeiden reseptejä.

Tanskassa apteekit ovat reilun vuoden verran voineet uusia joitakin reseptejä ilman lääkärin konsultaatiota. Uuden lain mukaan reseptien uusimisoikeus on tähän koulutetuilla proviisoreilla, ja se koskee tiettyjä lääkemääräyksiä ja potilasryhmiä.

Apteekit voivat uusia reseptejä potilaille, joilla on jatkuva lääkehoito ja joiden sairaus on hyvässä hoitotasapainossa. Sen sijaan esimerkiksi raskaana olevien, imettävien äitien ja alle 15-vuotiaiden lasten resepteistä vastaavat lääkärit.

Resepti voidaan uusia apteekissa vain pienimpään mahdolliseen lääkepakkaukseen. Uusimisesta ilmoitetaan aina lääkärille.

Vuodessa 17 750 reseptiä

Ensimmäisen vuoden aikana apteekit ovat uusineet kaikkiaan 17 750 reseptiä. Tanskan apteekkariyhdistyksen tekemän tuoreen analyysin mukaan yleisimmin apteekit uusivat ehkäisypillereiden, verenpainelääkkeiden sekä astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien lääkkeiden reseptejä.

Lisäksi apteekit ovat uusineet kolesterolia alentavien lääkkeiden, diabeteslääkkeiden, allergialääkkeiden, happosalpaajien ja osteoporoosilääkkeiden reseptejä.

Useimmiten apteekit uusivat reseptejä viikonloppuisin ja loma-aikoina, jolloin lääkäriin voi olla hankala päästä.

Eniten suurimmissa kaupungeissa

Reseptien uusimisoikeus on apteekeilla, joiden henkilökunta on koulutettu siihen. Tällaisia apteekkeja on Tanskassa yhteensä 705.

Tanskan apteekkariyhdistyksen analyysin mukaan uusimismäärät eivät jakaudu tasaisesti apteekkien kesken, vaan eri apteekkien välillä on ollut suuria eroja uusimisten määrässä. Suurin osa resepteistä on uusittu suurimmissa kaupungeissa.

Analyysin tuloksista uutisoi ruotsalainen LäkemedelsVärlden.