Tamro käynnisti Olo-apteekkikonseptin Helsingin Graniiittitalossa sijaitsevan apteekin kanssa syksyllä 2019. Kuva: Tamro
Uutinen

Tamro myi Olo-apteekin tulevalle apteekkarille

10.07.2022 | 20:05

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Olo-apteekki on saanut uuden pääomistajan. Forssell Consulting Oy on ostanut perjantaina (8.7.) Tamrolta yrityksen osakekannan. Olo-apteekin toiminta ja verkkokaupan palvelut asiakkaille jatkuvat ennallaan.

Tamro on myynyt omistusosuutensa vuonna 2019 perustamastaan Olo-apteekista. Toimitusjohtaja Kai Kaasalainen kertoo syistä kaupan taustalla.

– Kun Olo-apteekki perustettiin vuonna 2019, meillä oli erilainen toimintaidea. Oloon lähti mukaan suhteellisen pieni määrä kumppaniapteekkeja, joten muutimme toimintamallia niin, että keskityimme verkkokauppaan. 

Olo-apteekki on kasvanut verkkokauppana Kaasalaisen mukaan erittäin hyvin. Samaan aikaan verkkokaupan markkinaosuus terveys- ja hyvinvointituotteista on muutenkin noussut, erityisen nopeaa kasvu on ollut parin viime vuoden ajan. 

Suomessa verkkoapteekkitoimintaa voi harjoittaa ja lääkkeitä myydä kuitenkin vain luvan saanut apteekkari ja yliopistojen apteekit. 

– Meidän oli viisasta katsoa tilannetta niin, että Olo pääsee kehittymään ja seuraava omistaja pystyy tuomaan mukaan lääkemyynnin. Uusi omistaja Kenneth Forssell ottaa apteekkarina homman haltuunsa, Kaasalainen sanoo.

Uusi omistaja on tuleva apteekkari

Olo-apteekin uusi omistaja, proviisori Kenneth Forssell aloittaa pian apteekkarina. Hän sai apteekkiluvan toukokuussa ja tekee apteekkikaupat Pyhtään apteekista mahdollisesti jo elokuun lopussa.

Tamron kanssa tehdyllä kaupalla Forssell sai itselleen valmiin verkkokaupan, jossa on kymmenkunta työntekijää: toimintaa pyörittävän proviisorin lisäksi palkkalistoilla on varaston ja markkinointipuolen ihmisiä.

Olo-apteekkiketjuun kuuluivat aiemmin Tamro, Terveystalo ja muutamia kumppaniapteekkareita.

– Minulle siirtyy Olo-apteekin pääomistajuus ja yksi aiemmista Olo-ketjussa toimineista apteekkareista jää pienellä osuudella vähemmistöosakkaaksi, Forssell kertoo.

Verkkokaupassa paljon kasvupotentiaalia

Forssell on valmistunut proviisoriksi reilut 25 vuotta sitten. Hän on toiminut aiemmin lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen Suomen ja Ruotsin toimitusjohtajana yhtiön pääkonttorilla Lontoossa. Hän on myös tehnyt lääketieteellisen asiantuntijan töitä Singaporessa ja Philadelphiassa.

Suomeen Forssell palasi reilut pari vuotta sitten. Siitä lähtien hän on työskennellyt apteekkiproviisorina. Hän näkee Suomen verkkokauppapalveluissa ja apteekkien digitalisoimisessa paljon kehittämispotentiaalia.

– Ruotsin markkinaan verrattuna apteekkiverkkokauppa on Suomessa vielä alkutekijöissään. Tavoitteena on lisätä Olo-apteekin valikoimaan myös lääkkeet ja palvella asiakkaita entistä laajemmin terveyden ja hyvinvoinnin tukena, hän sanoo.

Hänellä on Olo-apteekin tulevaisuuden varalle kehitysideoita. Verkkokaupan ansiosta pieni Pyhtään apteekki voi laajentaa asiakaskuntaansa selvästi. 

Forssell kertoo esimerkin Amerikasta, jossa kiireiset asiakkaat hoitivat lääkärikäynnit virtuaalisesti ja tilasivat lääkkeet apteekista suoraan kotiovelle tai työpaikalle.

– Uudet asiointitavat helpottavat ja nopeuttavat ainakin tietyn kohderyhmän apteekkiasiointia. Toki on tärkeää, että Pyhtäällä palvelemme edelleen paikallisia asiakkaita kivijalka-apteekkina.