Uutinen

Tamro, Coca-Cola, paperitehtaita – monen yrityksen takaa löytyy apteekkari

05.09.2019 | 13:17

Teksti : TARU TAIPALE

Apteekkarit ovat perustaneet muutakin kuin apteekkeja – esimerkiksi lääketehtaita, viinatehtaita ja paperitehtaita. Pekka Peuran Medfiles myytiin japanilaiselle pörssiyhtiölle kaksi vuotta sitten.

Mahtoikohan amerikkalainen apteekkari John Pemberton arvata, minkälainen yritys hänen kehittelemänsä kolajuoman ympärille syntyy? Kaikki Coca-Colaa joskus nauttineet tuskin tietävät, että suosittu juoma on apteekkarin keksintö.

Samoihin aikoihin 1800-luvun lopulla Suomessa muuan Edvard Julius Granberg perusti apteekin. Vaasassa syntynyt ja farmaseutin sekä proviisorin tutkinnot suorittanut Granberg oli yritteliäs mies.

Apteekin lisäksi Granberg perusti Tampereelle väkiviinatehtaan ja paloviinatehtaan. Parhaiten hänet tunnetaan kuitenkin Valkeakoskelle rakentamastaan paperitehtaasta.

Yrittäjäluonne Pohjanmaalta

Yrittäjä Pekka Peura ei osaa sanoa, onko apteekkareilla keskimääräistä enemmän taipumusta keksiä asioita ja perustaa yrityksiä. Ainakaan hän itse ei olisi nuorena miehenä osannut arvata, mihin farmasian opinnot johtavat.

Peura on ollut perustamassa useita yrityksiä 1980-luvulta asti. Torin Terveyspiste oli apteekissa terveysneuvontaa asiakkaille antava palvelu.

Lääketehdas Galena Pharma on nykyään erikoistunut lääkkeiden ja terveystuotteiden sopimusvalmistukseen ja pakkauspalveluihin. Hyvän Mielen Apteekit oli ensimmäinen apteekkiryhmittymä Suomessa.

Pharmac Finland -nimen ottanut Pharmakaluste toi ensimmäiset apteekkirobotit Suomeen. Vuonna 2010 Peura oli perustamassa Kuopioon Fennogate-nimistä yhtiötä, joka markkinoi apteekkien kautta mittareita, testejä ja suunhoidon ja kauneudenhoidon tuotteita.


Ratkaise ongelma, perusta yritys. Alkuinnostukseen ei voi jäädä leijumaan, eikä epäonnistumisia pidä pelätä, sanoo Pekka Peura.

Peura epäilee, että kortesjärveläisyydellä on ollut tekemistä sen kanssa, että hänestä tuli sarjayrittäjä.


– Mummilassa oli aina joku viritys menossa. Eno rakenteli ja paranteli siellä koneita, Peura muistelee lapsuuttaan. 

Pohjanmaalla oli ympärillä ihmisiä, jotka nikkaroivat ja tekivät käsillään. Kun Peura sitten opintojen jälkeen ryhtyi apteekkariksi, hän alkoi havaita ympärillään ongelmia, jotka vaativat ratkaisua. Aika usein ratkaisu oli se, että perustetaan yritys.

Uusi palvelu lääketeollisuudelle

Medfilesin Peura perusti 1987 Markku JuslininPetteri Parosen, Pertti Puumalaisen ja Jorma Pylkkäsen kanssa. Kuopiolainen yritys tarjosi alun perin palveluita lääkeraaka-aineiden analytiikkaan ja farmaseuttisii analyyseihin.

Pian toiminta laajeni kliinisiin tutkimuksiin. Medfiles osallistui muun muassa suureen rokotetutkimukseen 1980-luvun lopussa. Sitten lääketehtaat ulkoistivat lääkeraaka-aineiden analysoimisen.

– Tehtaat kääntyivät meidän puoleemme. Ne kertoivat, että heillä on tällainen ongelma. Voisitteko suunnitella siihen lääkevalmisteen?

Medfiles suunnitteli. Peura kertoo, että tällainen toiminta oli Suomessa siihen aikaantäysin uutta.– Vastaavia palveluyrityksiä ei ollut aiemmin ollut. Lääketehtaat olivat suunnitelleet ja tehneet tablettinsa itse, hän sanoo.

Vuoteen 2017 mennessä Medfilesin liikevaihto oli kasvanut 12 miljoonaan euroon, ja sillä oli jo 140 työntekijää. Japanilainen pörssiyhtiö WDB Holdings kiinnostui yhtiöstä ja teki ostotarjouksen.

Epäonnistumisia täytyy sietää

Medfiles ehti kasvaa ensimmäiset 30 vuotta yrittäjien käsissä. Nyt se jatkaa elämää osana japanilaista pörssiyhtiötä. Eläkkeelle siirtynyt Peura on tästä hyvillään.

– Yrityskauppa oli hieno asia. Siinä oli jonkinlaista täyttymyksen tunnetta. Sekin tuntuu hienolta, että yhtäkkiä Medfiles on Amerikassa. Sitä ei varmasti kukaan ollut osannut kuvitellakaan.

Osa Peuran yrityksistä on elänyt vain hetken. Se on hänen mielestään täysin luonnollista.

–Toiset menestyvät ja toiset eivät, mutta se on vain hyväksyttävä. Epäonnistumisen pelko ei saa olla yrittämisen esteenä. Sitä täytyy vaan sietää, hän sanoo.

Esimerkiksi verkkokauppa Vuhstore eli vain kuusi vuotta. Eläinlääkärin määräämiä ravintovalmisteita toimittava yritys lopetettiin viime vuonna.

Peura muistuttaa, että muutosta ei synny ilman epäonnistumisia.

– Viisas oppii silti kerrasta, hän naurahtaa.

Pelkkä idea ei riitä

Sarjayrittäminen on työntänyt Peuraa eteenpäin. Parasta kaikessa on ollut aloittaminen, jolloin ollaan “vähän flowssa”.

– Se on mielenkiintoinen hetki. Siitä se sitten lähtee pyörimään.

Pelkkä innostus omasta ideasta ei kuitenkaan riitä. Peura on oppinut, että hyviä ideoita syntyy helposti, mutta ne pitää myös konkretisoida.

– Ei saa jäädä innostukseen, hän sanoo. Peura huomauttaa, ettei hän ole luonut yrityksiään yksin. Yrittäjän on tärkeää saada sparrausta muilta, jottei ala pitää itseään kaikkivoipana.

Keskustelukumppaneita onkin riittänyt. Peura arvelee, että samanhenkiset ihmiset hakeutuvat toistensa seuraan. Vaikka moni hyvä yritys on kaatunut, sarjayrittäjä voi olla tyytyväinen.

– Mitään kuningasajatusta ei ole jäänyt toteuttamatta, Peura sanoo.

Apteekkareiden perustamia yrityksiä

  • PIERRE FABRE, Ranskan 2. suurin yksityinen lääkeyritys ja maailman 2. suurin dermokosmetiikan laboratorio.
  • TAMRO (alunperin Drogeri-Handelsbolagi Tammerfors), lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija sekä palveluntarjoaja.
  • VALKEAKOSKEN PAPERITEHTAAT, paperinvalmistus.
  • VITABALANS, kuontaistuotteiden, rohdosten, itsehoito- ja reseptilääkkeiden valmistaja.
  • LIGNELL & PIISPANEN, alkoholijuomien valmistaja.
  • REMOMEDI, digitaalisten palveluiden kehittäjä.
  • PHARMADOS, lääkkeiden koneellinen annosjakelija