Ruotsissa ja Norjassa on kova tarve kehittää järjestelmiä saatavuustietojen saamiseksi. Lue lisää »

Covid-19-taudin tukihoitoja on paikoin tulkittu väärin potilaille maksuttomiksi taudin ... Lue lisää »

Joistakin lääke-eristä on löydetty pieniä määriä nitrosamiinia. Metformiinilääkitystä e... Lue lisää »

Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Liian moni jä... Lue lisää »

Apteekkari-lehti kysyi keskeisiltä sidosryhmiltä, mitä mieltä niiden keskuudessa ollaan... Lue lisää »

Tamiflu ja Relenza tehoavat sikainfluessaan

27.04.2009 16:00

,

Pandemian varalle hankitut viruslääkkeet tehoavat nykyisen tiedon mukaan Meksikossa ja Yhdysvalloissa löydettyyn H1N1-sikainfluenssaan.

Suomen valtion varmuusvarastossa on 1,3 miljoonaa hoitokuuria oseltamiviiria (Tamiflu) ja 100 000 kuuria tsanamiviiriä (Relenza).

Lintuinfluenssan varalle varmuusvarastoon hankittu prepandeeminen H5N1-rokote ei sen sijaan suojaa H1N1-sikainfluenssalta. Myöskään kausi-influenssarokote ei todennäköisesti anna suojaa sikainfluenssaa vastaan, mutta tätä koskevat tiedot ovat vielä hyvin vajavaisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vakavia tautitapauksia on esiintynyt ainoastaan Meksikossa. Varmistettuja tartuntoja on löytynyt Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.

Vaikka WHO toteaa, että kyseessä on kansainvälinen kansanterveydellinen uhkatilanne, ei suosituksia matkailun rajoittamisesta ole tehty eivätkä suomalaisviranomaisetkaan tässä vaiheessa näe sitä tarpeelliseksi.

Matkailijalle suositellaan huolellisen hygienian noudattamista hengitystieinfektioiden estämiseksi. Lisäksi matkailijoiden on järkevää välttää suoraa kosketusta henkilöihin, joilla on oireileva infektiotauti. (VE)

Arkisto