Antibioottiresistenssi vaihtelee paljon maiden välillä. Suomessa tilanne on vielä verra... Lue lisää »

Lääkehoidon kokonaisarvioinnissa muutettiin insuliinin annostelurytmiä ja saatiin iäkkä... Lue lisää »

Viro on ensimmäinen maa, jonka kansalaiset voivat hankkia Suomesta lääkkeitä omassa kot... Lue lisää »

Alan suurin koulutustapahtuma pidetään tänä vuonna turvallisuussyistä etäyhteyksillä, j... Lue lisää »

TÄYDENNETTY 29.5. Hallitus on esittänyt muutoksia lääkelakiin, lääkkeiden velvoitevaras... Lue lisää »

Tamiflu ja Relenza tehoavat sikainfluessaan

27.04.2009 16:00

,

Pandemian varalle hankitut viruslääkkeet tehoavat nykyisen tiedon mukaan Meksikossa ja Yhdysvalloissa löydettyyn H1N1-sikainfluenssaan.

Suomen valtion varmuusvarastossa on 1,3 miljoonaa hoitokuuria oseltamiviiria (Tamiflu) ja 100 000 kuuria tsanamiviiriä (Relenza).

Lintuinfluenssan varalle varmuusvarastoon hankittu prepandeeminen H5N1-rokote ei sen sijaan suojaa H1N1-sikainfluenssalta. Myöskään kausi-influenssarokote ei todennäköisesti anna suojaa sikainfluenssaa vastaan, mutta tätä koskevat tiedot ovat vielä hyvin vajavaisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vakavia tautitapauksia on esiintynyt ainoastaan Meksikossa. Varmistettuja tartuntoja on löytynyt Yhdysvalloista, Kanadasta ja Espanjasta.

Vaikka WHO toteaa, että kyseessä on kansainvälinen kansanterveydellinen uhkatilanne, ei suosituksia matkailun rajoittamisesta ole tehty eivätkä suomalaisviranomaisetkaan tässä vaiheessa näe sitä tarpeelliseksi.

Matkailijalle suositellaan huolellisen hygienian noudattamista hengitystieinfektioiden estämiseksi. Lisäksi matkailijoiden on järkevää välttää suoraa kosketusta henkilöihin, joilla on oireileva infektiotauti. (VE)

Arkisto