Uutinen

Talven influenssakausi on vielä arvoitus

28.10.2011 | 10:34

Toistaiseksi ei tiedetä, tuleeko talven influenssasta lievä vai ärhäkkä. Rokote suojaa kolmelta maailmaa kiertävältä kausi-influenssavirukselta.

Eteläisellä pallonpuoliskolla kiertää parhaillaan kolme influenssavirusta: influenssa A-viruksen alatyypit H3N2 ja H1N1 2009 (sikainfluenssa) sekä influenssa B. Vielä ei tiedetä, mikä kanta tulee olemaan Suomessa valtaviruksena.

– Jos se on H3N2, se aiheuttaa tavallisesti vakavia tautimuotoja ja ylikuolleisuus on suurempi kuin influenssa B:n tai H1N1:n aikana, kertoo dosentti Thedi Ziegler, joka työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen influenssalaboratorion johtajana. 

Tämänvuotinen kausi-influenssarokote suojaa hyvin kaikilta kannoilta. Ziegler myöntää, että virkamiehille on haastavaa motivoida kansalaiset ottamaan rokotteita narkolepsiakohun jälkeen. Hän korostaa, että kausi-influenssarokote on aivan erityyppinen kuin narkolepsiaan yhdistetty rokote.

– Kausi-influenssarokotteessa ei ole tehosteaineena adjuvanttia. Todennäköisesti narkolepsia syntyi juuri tehosteaineesta, ei H1N1-viruksen valkuaisaineista, hän sanoo.

Nyt jaettavan kausi-influenssarokotteen viruskannat ovat samat kuin kaudella 2010–2011, mutta viranomaiset kehottavat silti ottamaan kausi-influenssarokotteen.

Viime vuonna annettu rokote saattaa suojata jonkin verran, mutta vasta-ainetasot laskevat nopeasti, kertoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen. Hän itse ei ota kausi-influenssarokotetta aivan joka vuosi.

– Henkilökohtaisesti olen pitänyt tauon 2-3 vuoden välein, jotta saan välillä luonnollisen infektion. Korostan, ettei ole mitään vakuuttavaa tieteellistä näyttöä siitä, että tämä olisi oikea tapa menetellä.

Taustalla on ajatus siitä, että jos rokotteita annetaan vuosittain, vasta-ainetasot laskevat pikkuhiljaa, jolloin rokotteen suojateho voisi heikentyä. Tämä varovaisuus ei kuitenkaan koske yli 65-vuotiaita, koska he ovat paljon alttiimpia influenssalle kuin sitä nuoremmat.

Samoin Huovisen mielestä on syytä suojata 6 kk – 3 vuoden ikäiset lapset, jotka ovat pahimmassa korvatulehdusiässä.

– Sitä vanhemmille lapsille en näe kovin tarpeelliseksi antaa kausi-influenssarokotetta ainakaan joka vuosi. (EE)

Apteekkien Varmista valintasi -teema on ensi tiistaista (1.11.) lähtien flunssan hoito.