Uutinen

Taistelu lääkekaapeista päättyi asukkaiden tappioksi

06.10.2009 | 13:44

Leppävirran apteekin lääkekaapit Sorsakoskella ja Oravikoskella suljetaan tällä viikolla, sillä Lääkelaitos ei antanut kaapeille jatkolupaa.

Lääkelaitoksen päätöksestä Kuopion hallinto-oikeuteen valittanut apteekkari Raimo Auvinen on tuohtunut.

– Lääkekaappimme ovat toimineet 1960-luvulta saakka, ja nyt yht’äkkiä edellytyksiä lääkekaappien pitoon ei Lääkelaitoksen mielestä enää olekaan. Tämä on todella valitettavaa, Auvinen harmittelee.

Lääkelaitos perustelee lääkekaappien sulkupäätöksiään vuonna 2003 muuttuneella lääkelailla, jolloin lääkekaappeja koskevat säännökset siirrettiin lääkelakiin ja lääkekaappiluvan uudeksi edellytykseksi lisättiin maininta, että lääkekaapin tulee olla lääkehuollon kannalta tarpeellinen. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut muuttaa vallitsevaa käytäntöä, vaan uudistus oli tekninen ja johtui perustuslain uudistamisesta.

– Sorsakoskelta on matkaa apteekkiin 11 kilometriä ja Oravikoskelta 15 kilometriä. Tämä ei kuulemma ole riittävän pitkä matka. Kyläläiset ovat kyllä asiasta aivan toista mieltä, Auvinen sanoo.

Auvisen molemmat lääkekaapit sijaitsevat kyläkaupan yhteydessä. Nyt kyläkauppiaat pelkäävät, että asiointia siirtyy muualle lääkekaappien sulkeutuessa, jolloin myös kyläkauppojen toimintaedellytykset heikkenevät.

– Olisin valittanut asiasta vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos olisin saanut siihen luvan.

Vaikka lääkekaappien toiminta loppuu, kaapit jäävät tyhjinä paikoilleen kauppoihin odottelemaan lainsäädännön muuttumista.

– Uskon, että tässä asiassa järki vielä voittaa, kun lainsäädäntöä uudistetaan. Nyt se ei palvele kansalaisia, ja siksi sitä on syytä muuttaa. Mitä pikemmin, sitä parempi.

Apteekkien vastuulla toimivien lääkekaappien määrä on parin viime vuosikymmenen aikana pudonnut yli neljästä sadasta vähän yli sataan. Ministeriön valmistelussa on parhaillaan Lääkelaitoksen esitys, että lääkekaapit muutettaisiin uudentyyppisiksi apteekin palvelupisteiksi, ja niiden perustamista helpotettaisiin. (EK)