Uutinen

Sysmän apteekki juhlii näyttelyllä

01.04.2010 | 09:27

140 vuotta täyttävä apteekki avaa apteekin eri vaiheita kuvaavan juhlanäyttelyn tänään. Näyttely on avoinna myös pääsiäisenä.

Tieto Sysmän apteekin syntymävuodesta saatiin varmistettua, kun apteekin historiikki valmistui kolme vuotta sitten ikään kuin varaslähtönä pyöreiden vuosien juhlinnalle.

– Historiikilla piti alun perin juhlistaa apteekin 120-vuotista taivalta vuonna 2007, mutta arkistojen kätköistä paljastuikin tietoja, jotka varmistivat Sysmän ensimmäisen apteekkarin, Knut Viktor Sahlbergin, avanneen apteekin Sysmässä kevättalvella 1870, nykyinen apteekkari Liisa Eskelinen kertoo.

Historia kertoo, että 1870-luvulla Sysmä oli noin 8000 asukkaan maalaiskunta, jonka asukkaista suurin osa kuului talonpoikaisluokkaan ja vain runsaat sata säätyläisiin. Talonpojistakin vain pari sataa viljeli omia tiluksia. Väestö ei siis ollut erityisen varakasta ja elinkeino perustui luontaistalouteen.

– Omaa lääkäriäkään ei paikkakunnalla ollut, vaan sairaudet ja vaivat hoidettiin kansanlääkinnän keinoin, sikäli kun hoidettiin. Lääkkeiden menekki ei ollut apteekin alkuvuosina kovin suurta, joten apteekkarin piti keksiä myös muita toimintoja elinkeinokseen, Eskelinen sanoo.

Ensimmäinen apteekkari Sahlberg toimikin myös vakuutusasiamiehenä ja kehitti muun muassa
kahvinkaltaisen aineen kotimaisesta viljasta sekä palkituksi tulleen maidon kondensoimismenetelmän. Sahlberg hoiti myös Sysmään vuonna 1878 perustettua postitoimitusta.

Jatkuvaa kehitystä

Eskelinen on ollut Sysmän apteekin yhdeksäs apteekkari vuodesta 2002. Hän on kehittänyt alueensa lääkehuoltoa pitämällä muun muassa lääkekaappia Kalkkisten kyläkaupassa ja tarjoamalla asiakkaille lääkkeiden koneellista annosjakelua. Apteekki löytyy myös verkosta.

– Tänä vuonna sivuille on lisätty tietoa ja luetteloita apteekista saatavista terveydenhuollon tuotteista ja tarvikkeista. Monet asiakkaat ottavat yhteyttä apteekkiin verkkosivujen kautta, Eskelinen kertoo.

Eskelinen painottaa, ettei verkkoapteekki voi täysin korvata henkilökohtaista palvelua.

– Siksi on tärkeää, että apteekkipalvelut ovat tulevaisuudessakin helposti saatavilla myös harvaan asutulla maaseudulla, hän sanoo. (IK)

Juhlanäyttely Sysmän palvelutalolla 1.4.–30.4.  joka päivä kello 7.30-18, Toivolantie 8.