Uutinen

Syöpälääke paisuttaa Orionin tulosta

23.10.2019 | 14:05

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Orion teki kunnon tulosparannuksen, kun eturauhassyöpälääke darolutamidin Yhdysvaltain-myynnistä saatu 45 miljoonan euron etappimaksu kirjattiin kolmannen neljänneksen tulokseen.

Orionin liikevaihto kasvoi tammi–syyskuussa 9 prosenttia 776 miljoonaan euroon ja liikevoitto 7 prosenttia 198 miljoonaan euroon. Liikevoittoprosentti nousi jaksolla 20:stä peräti 32:een.

Lukuja kaunistaa Bayerilta saatu 45 miljoonan euron etappimaksu eturauhassyöpäälääke darolutamidin myynnistä Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA myönsi heinäkuun lopussa darolutamidille myyntiluvan nopeutetulla käsittelyllä kauppanimellä Nubeqa. Lääke on tarkoitettu etäpesäkkeettömän, mutta tavanomaiselle hormonaaliselle hoidolle vastustuskykyisen eturauhassyövän hoitoon.

Kyse on merkittävästä saavutuksesta, sillä lääke on levosimendaanin (Simdax) jälkeen ensimmäinen Orionin kehittämä täysin uusi molekyyli, joka on saanut kaupallisen myyntiluvan.

ALS-lääke markkinoille omin voimin

Orion sai heinäkuussa loppuun myös potilaiden rekrytoinnin REFALS-hankkeeseen, jossa tutkitaan suun kautta annosteltavan levosimendaanin käyttöä ALS-taudin hoitoon. Kalsiumherkistäjällä on tällä hetkellä myyntilupa sydämen vajaatoiminnan hoitoon.

Uusi tutkimus kestää vuoden ja päättyy ensi kesänä.

– Toteutamme tutkimuksen yksin ja mikäli tutkimustulokset ovat positiivisia, on mahdollista, että Orion kaupallistaa tuotteen itse Euroopan lisäksi myös joillakin keskeisillä markkinoilla Euroopan ulkopuolella. Olemme käynnistäneet arvioinnin mahdollisuuksista lanseerata tuote Yhdysvalloissa, kertoo toimitusjohtaja Timo Lappalainen tiedotteessa.

Lääkkeen myynti nykyiseen käyttöaiheeseen kasvoi jaksolla, kuten myös astmalääke budesonidin (Easyhaler). Lappalaisen mukaan levosimendeaanin rinnakkaisversioista on jätetty myyntilupahakemuksia, mutta olennaista kilpailua ei ole vielä syntynyt.

Vastaavasti anestesiavalmiste deksmedetomidiinin (Dexdor) kilpailu laajeni, ja myös Parkinson-lääkkeiden myynti laski.

Rinnakkaisvalmistus kasvoi

Orionin omien rinnakkkaisvalmisteiden myynti kääntyi tänä vuonna kasvuun. Kasvua tuli erityisesti biosimilaareista, reseptilääkkeistä Skandinaviassa sekä itsehoitotuotteista Suomessa.

Vastaavasti saatavuushäiriöt sekä rinnakkaislääkkeiden hintakilpailun kiristyminen painoivat yksikön liikevaihtoa varsinkin Suomessa. Yhtiö kuitenkin arvioi, että tänä vuonna hintojen lasku on tasaantunut.

Orion jatkaa Bayerin kanssa darolutamidin tutkimista levinneen eturauhassyövän hoitoon. Lääkkeen kaupallinen potentiaali kasvaa merkittävästi, mikäli tästä III-vaiheen kliinisestä tutkimuksesta saadaan parin vuoden päästä positiivisia tuloksia.

Tutkimus, myynnin ja markkinoin panostukset sekä investointipoistojen kasvu rasittavat kuluvan vuoden tulosta noin 30 miljoonaa euroa. Yhtiö odottaa, että liikevaihto kasvaa viime vuodesta ja liikevoitto pysyy samalla tasolla.