Uutinen

Syöpä nousi yleisimmäksi kuolinsyyksi varakkaissa maissa

04.09.2019 | 08:24

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Sydän- ja verisuonitaudit ovat olleet yleisin kuolinsyy ympäri maailmaa, mutta varakkaissa maissa syöpä on jo ohittanut ne. Keskituloisissa ja köyhissä maissa tilanne on kuitenkin ennallaan.

Lancet-lehden julkaisemat tulokset osoittavat syöpäkuolemien olevan varakkaissa maissa nykyään kaksi kertaa yleisempiä kuin sydän- ja verisuonitautien aiheuttamat. Tämä todennäköisesti johtuu paitsi tehokkaasta ehkäisystä myös sydänsairauksien hoidon parantumisesta.

Varakkaissa maissa kuolemista 23 prosenttia johtuu sydän- ja verisuonitaudeista, kun keskituloisissa ja köyhissä maissa niiden osuus on 41–43 prosenttia kuolemista. Tämä havaittiin, vaikka köyhissä maissa sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat harvinaisempia, mikä viittaa ilmiön johtuvan terveydenhuollon ja hoidon eroista.

Syöpäkuolemat selittivät peräti 55 prosenttia kuolemista varakkaissa maissa, 30 prosenttia keskituloisissa ja 15 prosenttia köyhissä maissa.

Havainnot viittaavat siihen, että sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja hoito ovat varakkaissa maissa hyvällä mallilla. Huomio kannattaisi jatkossa suunnata entistä enemmän syöpätauteihin.

Jos sydän- ja verisuonitautien hoito saataisiin samalle tasolle myös pienempituloisissa maissa, myös niissä syövän osuus kuolemista tulisi todennäköisesti suurentumaan.

Tulokset perustuvat 163 000:n 35–70-vuotiaan keskimäärin 9,5-vuotiseen seurantaan. Tutkimus kattoi 21 maata.

Varakkaat maat olivat Kanada, Saudi-Arabia, Ruotsi ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja keskituloiset maat Argentiina, Brasilia, Chile, Kiina, Kolumbia, Malesia, Palestiina, Filippiinit, Puola, Turkki ja Etelä-Afrikka. Köyhien maiden ryhmän muodostivat Bangladesh, Intia, Pakistan, Tansania ja Zimbabwe.