Uutinen

Sydäntä suojaava monipilleri osoitti tehonsa

27.08.2019 | 10:15

Teksti : VIRPI EKHOLM

Statiinia, verenpainelääkkeitä ja aspiriinia sisältävä monipilleri vähensi laajassa satunnaistetussa tutkimuksessa vakavia sydän- ja verisuonitapahtumia kolmanneksen.

Tutkijat ovat jo pitkään pohtineet, voisiko väestön sydän- ja verisuonitauteja ehkäistä edullisella ”monipillerillä”, joka sisältäisi pienen annoksen tärkeimpiä verisuonten terveyttä edistäviä lääkkeitä.

Teheranin yliopiston tutkijat osoittivat nyt laajassa satunnaistetussa tutkimuksessa, että monipilleri voi todellakin vähentää vakavia sydän- ja verisuonitapahtumia, kuten sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Erityisesti siitä voisi olla hyötyä matalan tulotason maissa.

Tutkimukseen osallistui lähes 7 000 yli 40-vuotiasta iranilaista. Heistä puolet otti päivittäin monipillerin, joka sisälsi aspiriinia, kolesterolilääke atorvastatiinia ja kahta verenpainelääkettä (hydroklooritiatsidi, enalapriili).

Heille, joille enalaprili (ACE-estäjä) ei sopinut, monipilleristä kehitettiin muoto, jossa se korvattiin toisella verenpainelääkkeellä, valsartaanilla. Kaikki osallistujat saivat lisäksi elintapaneuvontaa.

Viiden vuoden seurannassa monipilleriryhmässä sattui kolmannes vähemmän vakavia sydän- ja verisuonitapahtumia. Sitoutuminen lääkehoitoon oli hyvällä tasolla (80,5 prosenttia), eikä haittavaikutuksissa havaittu eroa ryhmien kesken.

Ajatusta yksinkertaisesta ja halvasta monipilleristä on kehitelty eri koostumuksin parikymmentä vuotta. Periaatteena on ollut, että statiini suojaisi väestöä sepelvaltimotaudilta ja verenpainelääkitys vähentäisi aivohalvauksia.

Riskitekijöitä ei tavitsisi kartoittaa eikä hoitovastetta seurata, koska keskimäärin hyödyt ylittäisivät haitat.

Teheranilaisten tutkimus julkaistiin Lancetissa (2019; 394: P672-683).