Suomessa D-vitamiinilisiä suositellaan kaikille raskaana oleville ja kaikille lapsille kahden viikon iästä alkaen. Suositeltu annos on 10 mikrogrammaa päivässä.
Uutinen

Suuret D-vitamiiniannokset raskauden aikana eivät edistä lapsen kehitystä

13.01.2021 | 08:55

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Riittävä D-vitamiinin saanti on tärkeää raskauden aikana, sillä D-vitamiinin vajaus voi haitata lapsen kehitystä. Jos vajausta ei ole, lapset eivät kuitenkaan kehity yhtään paremmin, vaikka äiti söisi suuria määriä D-vitamiinilisiä.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 620 äitiä sai D-vitamiinia joko 70 tai 10 mikrogrammaa päivässä 24. raskausviikolta alkaen.

Lapsia seurattiin kuusivuotiaiksi saakka, mutta tutkijat eivät havainneet eroja siinä, miten hyvin lasten kehitys oli sujunut. Eroavuuksia ei ollut motorisissa kyvyissä, muistissa tai muissa ajatustoiminnoissa eikä tunne-elämässä tai käytöksessä. Kielelliseen osaamiseen saattoi olla joitain vaikutuksia, mutta tutkijat pitivät havaintoa epävarmana.

Tulokset viittaavat siihen, että suuret D-vitamiiniannokset raskauden loppuvaiheessa eivät paranna lapsen kehitystä ainakaan silloin, kun äidillä ei ole D-vitamiinin vajausta.

Riittävästä D-vitamiinin saannista on kuitenkin syytä pitää huolta. Suomessa D-vitamiinilisiä suositellaan kaikille raskaana oleville ja kaikille lapsille kahden viikon iästä alkaen. Suositeltu annos on 10 mikrogrammaa päivässä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.